Julian Assange a renunțat la azilul în Ecuador, într-o scrisoare cu 'caracter rezervat'

  • 25 Septembrie 2018 08:58
Julian Assange a renunțat la azilul în Ecuador, într-o scrisoare cu 'caracter rezervat'

Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, refugiat din 2012 la ambasada Ecuadorului la Londra, a renunțat la azilul acordat de Quito, potrivit unei scrisori semnate personal în decembrie, consultată de AFP.

În acest document, clasat "caracter rezervat" și datat din 4 decembrie 2017, Julian Assange a renunțat la azilul acordat în cadrul unei strategii a guvernului care s-a soldat cu un eșec și viza să îl numească ulterior diplomat ecuadorian în Marea Britanie, apoi în Rusia.

Scrisoarea, semnată de australianul de 47 de ani și avocatul spaniol Baltasar Garzon, a fost trimisă de Ministerul ecuadorian de Externe, unei deputate, Paola Vintimilla, care anchetează asupra procesului de naturalizare a lui Julian Assange și a dezvăluit-o presei.

Fondatorul WikiLeaks a renunțat la azil cu câteva zile înainte ca autoritățile de la Quito să îi acorde cetățenia ecuadoriană pe 12 decembrie, apoi să încerce să îl numească diplomat pentru a putea continua să trăiască la ambasada de la Londra, după care să meargă la Moscova.

Julian Assange s-a refugiat în reprezentanța diplomatică ecuadoriană în urmă cu șase ani pentru a evita să fie extrădat, inițial, în Suedia, unde era acuzat de viol, dosar care a fost clasat.

În prezent, el se teme să iasă din ambasadă și că va fi arestat, apoi extrădat în Statele Unite pentru a publicat pe WikiLeaks mii de documente confidențiale ale diplomației americane.

Justiția britanică a menținut mandatul de arestare pe numele său pentru că nu a respectat eliberarea pe cauțiune în timpul procedurii suedeze.

Ministerul ecuadorian de Externe a refuzat orice comentariu asupra scrisorii lui Assange sau actualului său statut.

Paola Vintimilla, deputată a Partidului Social-Creștin a declarat pentru AFP că a primit săptămâna trecută documentele cu caracter rezervat referitoare la Julian Assange, printre care și scrisoarea acestuia.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău