Judecătorii respinși de Dodon neagă suspiciunile de integritate enunțate de șeful statului

  • 14 Aprilie 2017 18:53
Judecătorii respinși de Dodon neagă suspiciunile de integritate enunțate de șeful statului

Zece judecători respinși la începtul anului curent de către Igor Dodon pentru numire în funcții de conducere ale instanțelor judecătorești nou-create, dar și o magistrată respinsă acum o lună pentru numirea la șefia Judecătoriei Edineț, neagă suspiciunile de integritate enunțate de șeful statului.

Magistrații, printre care Oleg Melniciuc, mama căruia, pensionară fiind, deține imobile de milioane în Chișinău, Sergiu Osoianu, căruia Primăria Chișinău i-a plătit, în urma unui litigiu peste un milion de lei și Maria Chiperi, cercetată disciplinar pentru că ar fi prejudiciat Primăria și Consiliul orășenesc Căușeni cu 27 de mii de euro, au depus cereri repetate de numire în funcție. În ședința din 18 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii va examina informația președintelui R. Moldova și Nota informativă a Inspecției judiciare referitor la fiecare magistrat în parte și va decide prin vot dacă propune repetat candidaturile, scrie Ziarul de Gardă.

Magistrații care „nu au obținut încrederea și susținerea președintelui”, așa cum scria Igor Dodon pe pagina sa de Facebook în ianuarie curent, dar care se vor înaintați repetat pentru numire în funcție sunt:

  • Oleg Melniciuc – în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău
  • Ion Rusu – în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Drochia
  • Vadim Belous – în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Soroca
  • Alexandru Parfeni – în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Ungheni
  • Ion Nașco – în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Căușeni
  • Maria Chiperi – în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Anenii Noi
  • Vitalie Zaporojan – în funcția de președinte al Judecătoriei Drochia
  • Sergiu Osoianu – în funcția de președinte al Judecătoriei Stășeni
  • Veaceslav Suciu – în funcția de președinte al Judecătoriei Criuleni
  • Mihail Macar – în funcția de președinte al Judecătoriei Hîncești

La 23 martie, Igor Dodon a respins și candidatua Liliei Țurcan la șefia Judecătoriei Edineț.

Despre Țurcan, care din 2014 până la sfârșitul anului trecut a fost președintă a Judecătoriei Dondușeni, portalul moldovacurata.md a scris că  a luat pe numele său un credit în valoare de 1 700 000 lei, pe care urmează să îl ramburseze în decursul a 10 ani, cu o dobândă de 10 la sută. Chiar și dacă nu am lua în calcul rata dobânzii, magistrata ar urma să întoarcă lunar, până în 2024, peste 14 mii de lei, adică salariul său mediu lunar.

În septembrie 2014, ZdG scria că Elena Melniciuc, mama lui Oleg Melniciuc, pe atunci președinte al Judecătoriei sect. Râșcani, avea înregistrate pe numele său mai multe bunuri imobile în Chișinău, valoarea cadastrală a cărora depășește suma de 4 mln. de lei. Atunci oamenii din satul unde locuia mama magistratului spuneau că aceasta nu are nicio afacere și că a lucrat toată viața în colhoz. Contactat atunci de ZdG, magistratul susținea că nu cunoaște foarte multe detalii despre soarta imobililor. „Pe cine sunt scrise, aceluia aparțin. Ele nicidecum nu se vând. Dle, eu dacă aveam legătură cu ele, le cumpăram demult și le înscriam pe mine”, declara Oleg Melniciuc.

În iulie 2012, numele magistratei Maria Chiperi apărea în spațiul public după ce ministrul Justiției, la acea dată Oleg Efrim, dispunea intentarea procedurii disciplinare în privința a încă doi judecători – Maria Chiperi și Veronica Nichitenco – care, folosind o schemă similară celei aplicate de judecătorii Iurie Silarin și Aurelia Parpalac, au prejudiciat Primăria și Consiliul orășenesc Căușeni cu 27 de mii de euro

Portalul Moldova Curată scria că anul 2015 a fost unul norocos pentru Sergiu Osoianu, fost președinte al Judecătoriei Strășeni. Astfel, în urma unui litigiu, Primăria municipiului Chișinău i-a achitat magistratului peste un milion de lei (echivalentul a 50 de mii de euro). Această sumă ar fi contravaloarea unui apartament cu două camere.

Dacă plenul CSM va susține demersul judecătorilor și va remite la adresa Președinției dosarul, președintele va fi obligat să semneze decretul de numire. Președintele are dreptul să refuze doar o singură dată candidatura înaintată de CSM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău