JUDECĂTORII desemnați de CSM: Rigorile impuse viitorilor judecători constituționali trebuie să fie și mai înalte, după ce imaginea CC a fost grav afectată

  • 30 Iulie 2019 18:16
JUDECĂTORII desemnați de CSM: Rigorile impuse viitorilor judecători constituționali trebuie să fie și mai înalte, după ce imaginea CC a fost grav afectată

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a desemnat astăzi doi judecători la Curtea Constituțională (CC). Este vorba despre avocatul Eduard Ababei și lectorul universitar Serghei Țurcan. Detalii are Cristina Popușoi.

La concursul pentru cele două funcții de judecător la Curtea Constituțională au fost admiși 17 candidați, însă trei și-au retras candidatura, iar unul nu s-a prezentat la ședința Consiliului Superior al Magistraturii.

După ce au audiat public candidații, membrii CSM au decis în deliberări, prin vot, că îi desemnează pe Eduard Ababei și pe Serghei Țurcan judecători constituționali.

Eduard Ababei este avocat. El fost judecător la Drochia timp de zece ani, iar timp de 12 ani a fost judecător la Curtea de Apel Bălți, unde a fost și vicepreședinte. Eduard Ababei a susține că vrea să contribuie la consolidarea statului de drept și să asigure respectarea drepturilor constituționale.

„Îmi dau bine seamă că pe lângă onoarea pe care o conferă această funcție, este și o responsabilitate foarte mare. În situația când imaginea CC a fost grav afectată, mă refer la hotărârile adoptate în perioada 7-9 iunie, rigorile impuse viitorilor judecători constituționali trebuie să fie și mai înalte. Viitoarea componență a Curții Constituționale are o sarcină foarte dificilă să restabilească încrederea în unica autoritate de jurisdicție constituțională din țară.

Al doilea judecător constituțional desemnat de CSM este lectorul și conferențiarul universitar, Serghei Țurcan. El predă dreptul constituțional de 20 de ani și consideră că va fi un bun gardian al dreptului constituțional, prioritar fiind restabilirea încrederii în Curtea Constituțională.

„Nu am fost niciodată implicat în activitate politică. Consideră că acele cunoștințe și abilități pe care le am, îmi oferă posibilitatea să fiu un veritabil gardian al Constituției. Aș putea contribui la fortificarea unei Curți Constituționale profesioniste, independente, credibile, care ar asigura supremația Constituției, protecția drepturilor constituționale.”

Ieri, ministrul Justiției, Olesea Stamate, a făcut publică o notă de poziție adresată CSM, cu o lista a câțiva dintre candidați, care, potrivit ei, „în mod cert, nu trebuie să se regăsească” în noua componență a Curții Constituționale.

Printre ei sunt Oleg Potîrniche, Eduard Boișteanu, Andrei Coca și Domnica Manole, pe motiv că ei au fost excluși din concursurile organizate de Guvern și Parlament, unde de asemenea și-au înaintat candidaturile.  Olesea Stamate mai consideră imposibilă selectarea și numirea fostei judecătoare, Iulia Sîrcu, a avocatului Teodor Cîrnaț, a fostei judecătoare, Tatiana Răducanu și a lui Ghenadie Eni.

O comisie parlamentară i-a desemnat pe fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu și pe secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, pentru a fi votați de Legislativ în funcțiile de judecători constituționali. Un concurs a fost anunțat și de Guvern, care de asemenea trebuie să desemneze doi judecători la Înalta Curte.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău