Judecătoria Chișinău va decide în privința validării mandatului primarului ales al Capitalei, Andrei Năstase

  • 19 Iunie 2018 15:11
0%
00:00:00
00:00:00

Judecătoria Chișinău urmează să pronunțe marți, 19 iunie, decizia privind validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase. Experții susțin că nu există motive de invalidare a mandatului, în pofida unei hotărâri recente a justiției prin care Andrei Năstase a fost găsit vinovat de încălcarea Codului electoral pentru că a îndemnat cetățenii să iasă la vot în ziua alegerilor. 

Ședința va începe la ora 16.30, iar dosarul va fi examinat de un alt magistrat după ce ieri Consiliul electoral de circumscripție a cerut recuzarea judecătorului care urma să conducă ședința. Andrei Năstase și Platforma Demnitate și Adevăr susțin că decizia de validare a mandatului ar fi tergiversată intenționat.

Săptămâna trecută Andrei Năstase a fost găsit vinovat de justiție că ar fi încălcat Codul electoral deoarece a îndemnat cetățenii să iasă la vot în ziua alegerilor. Curtea de Apel Chișinău a decis, în urma unei contestațiidepuse de Partidul Socialiștilor, că îndemnul de participare la vot lansat de Andrei Năstase reprezintă agitație electorală.

Acea hotărâre constată o încălcare, dar nu scoate în evidență amploarea acesteia, sau câte persoane au fost vizate, menționează șeful echipei de monitorizare a alegerilor a Asociației Promo-Lex, Pavel Postică. Potrivit acestuia, apelul de mobilizare la vot nu reprezintă agitație electorală, iar hotărârea Curții de Apel nu ar trebui să constituie un motiv de respingere a validării mandatului lui Andrei Năstase.

„Această încălcare nu este în lista încălcărilor pentru care un concurent poate fi scos din cursa electorală. Și doi la mână – nu este foarte clară amploarea, sau câți alegători au fost vizați, cum le-a influențat votul, sau în ce măsură a afectat scorul electoral.”

Analistul politic Anatol Țăranu menționează că hotărârea prin care Andrei Năstase este acuzat de încălcarea legislației electorale poate fi privită ca una politică.

„O să apară senzația, și ea deja a apărut, că deciziile judecătorești sunt motivate politic și sunt folosite pe post de armă politică împotriva concurenților politici.”

Amintim că pe 3 iunie, în al doilea tur de scrutin, liderul Platformei Demnitate și Adevăr l-a învins pe socialistul Ion Ceban. Andrei Năstase ar urma să dețină funcția de primar aproximativ un an, până la alegerile locale ordinare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău