Judecătoare învinuită de „trafic de influență” pentru că ar fi luat mită de 11 mii de dolari, cercetată în libertate

  • 25 Martie 2021 18:50
Judecătoare învinuită de „trafic de influență” pentru că ar fi luat mită de 11 mii de dolari,  cercetată în libertate

Judecătoarea Maria Tertea, învinuită de „trafic de influență” pentru că ar fi luat mită în valoare de 11 mii de dolari SUA, este cercetată în libertate și își continuă activitatea de înfăptuire a justiției.

Magistrata a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, iar conducătorul agentului economic, acuzat de ”corupere activă”, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, informează Procuratura Generală.

Hotărârea a fost luată de sediul Central al Judecătoriei Hâncești, care, inițial, a refuzat să examineze demersurile procurorilor, anunțându-și abținerea. Prin urmare, pentru examinarea demersurilor, procurorii au fost nevoiți să străbată calea mai multor instanțe: Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana – Judecătoria Hâncești, sediul Central – Judecătoria Hâncești, sediul Ialoveni – care a decis, totuși, ca Judecătoria Hâncești, sediul Central să se pronunțe pe marginea cazului, se mai arată în comunicatul procuraturii.

Judecătoarea a refuzat să se prezinte la ședință, demersul fiind examinat în lipsa ei. Procuratura consideră că măsura preventivă aplicată agentului economic este cu mult mai aspră, în raport cu măsura aplicată magistratei, care este persoană cu demnitate publică, motiv pentru care anunță că va contesta încheierile, insistând pe cercetarea judecătoarei în arest.

Totodată, măsura preventivă aplicată acesteia îi permite să-și continue nestingherit activitatea, fiind liberă să înfăptuiască justiție, inclusiv față de persoane cu statut similar, mai notează procuratura.

Cauză penală pe numele Mariei Tertea a fost inițiată de Procurorul General, în baza unor informații, potrivit cărora, ea ar fi pretins 16 mii de dolari SUA de la un agent economic, pentru a interveni pe lângă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un dosar civil. În cadrul acțiunilor de urmărire penală, procurorii de comun cu CNA, au documentat acțiunile ilicite ale judecătoarei, ea fiind învinuită de primirea a 11 mii de dolari SUA din suma inițial pretinsă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău