Jubileul de Platină: Regina Elisabeta a II-a, absentă în cea de-a doua zi de festivități

  • 03 Iunie 2022 11:33
Jubileul de Platină: Regina Elisabeta a II-a, absentă în cea de-a doua zi de festivități

Familia regală britanică se va reuni vineri pentru a participa la o slujbă religioasă care celebrează domnia istorică de 70 de ani a reginei Elisabeta a II-a, la care nu va fi însă prezentă suverana de 96 de ani din cauza oboselii acumulate în prima zi a festivităților ce marchează Jubileul său de Platină, informează AFP, citat de AGERPRES.

Anunțând "cu regret" absența reginei, biroul de presă de la Palatul Buckingham a explicat-o joi seară printr-o "anumită stare de disconfort" resimțită în timpul primei zi de festivități. Suverana, care se confruntă cu dificultăți de mobilitate, a apărut joi de două ori în balconul oficial al Palatului Buckingham.

Slujba de la Catedrala St. Paul din Londra urmează să marcheze prima apariție publică a prințului Harry și a soției sale, Meghan, în Regatul Unit după stabilirea lor în California în urmă cu doi ani.

Prințul Andrew, în vârstă de 62 de ani, privat de titlul să regal, nu va fi nici el prezent. Palatul Buckingham a anunțat joi că prințul Andrew a contractat COVID-19 și va absenta de la această ceremonie religioasă, organizată în cadrul celor patru zile de festivități ce marchează Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a - 70 de ani de domnie, un record pentru monarhia britanică.

Revenirea prințului Harry și a soției sale, Meghan, veniți din Statele Unite alături de cei doi copii ai lor cu ocazia acestor festivități, a generat deja articole ostile în presa britanică.

"Nu sunteți bine-veniți la Jubileu", a scris săptămâna trecută în cotidianul Daily Mail Amanda Platell, fosta purtătoare de cuvânt a fostului politician conservator William Hague. "Să nu îndrăzniți să furați atenția îndreptată spre regină", a avertizat la rândul lui în tabloidul The Sun fotograful regal Arthur Edwards.

După tensiunile familiale din ultimii doi ani, toate gesturile și privirile din timpul acestei slujbe religioase vor fi examinate în cele mai mici detalii de presa britanică.

Vor vorbi oare prinții Harry și William? Dar Meghan și Kate? De doi ani, relațiile dintre Harry, în vârstă de 37 de ani, și William, în vârstă de 39 de ani, care ocupă locul al doilea în ordinea de succesiune la tron, sunt aproape inexistente. Unii spun că nici relația pe care Harry o are cu tatăl lui, Charles, moștenitorul coroanei, nu este mai bună.

După plecarea lor în California în 2020 și interviul șocant acordat la o televiziune americană, perceput ca o trădare în Regatul Unit, Harry și Meghan se numără printre cei mai nepopulari membri ai familiei regale - Meghan ocupă locul al 14-lea cu 23% de opinii favorabile, iar Harry locul al 11-lea, cu 36% opinii favorabile. Doar prințul Andrew se află mai jos în clasament, cu doar 12% opinii favorabile, potrivit unui sondaj realizat de YouGov.

Apariții rare

Al doilea fiu al reginei, prințul Andrew, nu mai deține niciun titlu oficial după acuzațiile de agresiune sexuală formulate împotriva lui în cadrul scandalului Epstein din Statele Unite, pe care a reușit să le reducă la tăcere doar după ce a plătit despăgubiri de câteva milioane de dolari.

În martie, apariția lui la brațul suveranei la Catedrala Westminster, pentru a asista la o ceremonie de omagiere a prințului Philip, decedat anul trecut, a fost destul de rău percepută de o parte a opiniei publice din Marea Britanie.

Nici el, nici Harry și Meghan nu au fost invitați joi în balconul oficial al Palatului Buckingham, de unde regina a fost aclamată de zecile de mii de britanici veniți la Londra pentru a asista la prima zi de festivități programate în cadrul Jubileului de Platină. Meghan și Harry au fost zăriți la mare distanță, urmărind parada militară "Trooping the Colour" dintr-o altă clădire, în timp ce prințul Andrew nu a participat deloc la acel eveniment.

Regina, care a purtat o ținută bleu, a apărut în balconul regal zâmbitoare și sprijinindu-se într-un baston, alături de 17 membi ai familiei regale.

Aparițiile suveranei, care a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, pe 6 februarie 1952, și a fost încoronată oficial un an mai târziu, au devenit din ce în ce mai rare.

La ceremonia religioasă de vineri sunt așteptate aproximativ 400 de persoane, selectate pentru contribuțiile lor la dezvoltarea vieții de zi cu zi și a comunităților din Marea Britanie, printre ele numărându-se profesori, personal medical, reprezentanți ai forțelor armate și ai unor organizații de caritate.

Arhiepiscopul de Canterbury, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, ar fi trebuit să oficieze această slujbă, dar și-a anulat participarea întrucât a contractat COVID-19. El va fi înlocuit de episcopul de York.

Festivitățile vor continua sâmbătă cu un amplu concert organizat în cursul serii în fața Palatului Buckingham, urmat de mii de prânzuri și petreceri populare duminică după-amiază și de o imensă paradă pe străzile din Londra spre seară, la care vor participa aproximativ 10.000 de persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău