Joy Harjo, prima femeie amerindiană care primește titlul onorific de Poet Laureat în Statele Unite

  • 20 Iunie 2019 11:08
Joy Harjo, prima femeie amerindiană care primește titlul onorific de Poet Laureat în Statele Unite

Statele Unite au acordat miercuri pentru prima dată în istorie titlul de Poet Laureat unei femei amerindiene, ale cărei volume de poezie reflectă poveștile de viață și problemele cu care se confruntă comunitățile indigene din America de Nord, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Poeziile publicate de Joy Harjo, membră a tribului Muscogee, sunt "purtătoare de vise, cunoștințe și înțelepciune", a declarat Carla Hayden, directoarea Bibliotecii Congresului american, care a făcut miercuri acest anunț.

Titlul de Poet Laureat determină o creștere a aprecierii pe plan național de care se bucură lectura și publicarea de volume de poezie și lansează adeseori proiecte ce vizează sporirea publicului dispus să citească poezie, se afirmă într-un comunicat publicat de U.S. Library of Congress.

Joy Harjo "ne spune o poveste americană despre tradiție și pierdere, răfuială și crearea de mituri", a declarat Carla Hayden. "Opera ei ne conectează puternic cu pământul și cu lumea spirituală, printr-o lirică directă și inventivă, care ne ajută să ne reimaginăm cine suntem cu adevărat", a adăugat ea.

Joy Harjo, care locuiește în Tulsa, Oklahoma, a publicat opt volume de poezie și este profesor universitar.

Ea a spus că împarte onoarea acestui premiu cu strămoșii și profesorii care au i-au insuflat "o dragoste deosebită față de poezie", care au învățat-o că "versurile și cuvintele sunt puternice și pot să aducă schimbarea atunci când înțelegerea dintre oameni pare să fie imposibilă".

Printre laureații din trecut ai acestui titlu onorific se află poeți foarte cunoscuți, precum Billy Collins și Robert Pinsky.

Joy Harjo îi urmează poetei Tracy K. Smith, deținătoarea titlului în perioada 2017-2019, și se numără printre femeile americane care au primit acest titlu onorific de-a lungul anilor. Louise Bogan a fost prima femeie care a devenit Poet Laureat în Statele Unite, în 1945.

U.S. Library of Congress este cea mai mare bibliotecă din lume, divizia principală de cercetare din cadrul Congresului american și gazda Biroului american pentru drepturi de autor. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău