Josep Borrell: Tranziția energetică va schimba echilibrele geopolitice. Vom impulsiona cooperarea transatlantică pentru tehnologii verzi și securitatea aprovizionării

  • 07 Februarie 2022 13:22
Josep Borrell: Tranziția energetică va schimba echilibrele geopolitice. Vom impulsiona cooperarea transatlantică pentru tehnologii verzi și securitatea aprovizionării

Tranziția energetică va schimba echilibrele geopolitice, astfel UE va impulsiona cooperarea transatlantică pentru tehnologii verzi și securitatea aprovizionării în contextul crizei generate de majorarea prețurilor la energie și a dependenței de gazul rusesc care vulnerabilizează Uniunea în fața Rusiei, a declarat Înaltul Reprezentant Josep Borrell, înaintea deplasării la Washington pentru Consiliul UE-SUA în materie de energie, scrie caleaeuropeana.ro.

Luni, 7 februarie, Înaltul Reprezentant  Borrell va avea o întâlnire bilaterală cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Ulterior, acesta va co-prezida, alături de comisarul european pentru energie, Kadri Simson, Consiliul UE-SUA pentru energie, din partea UE, și cu secretarul de stat Antony Blinken și secretarul pentru energie Jennifer Granholm, din partea SUA.

Consiliul UE-SUA pe probleme energetice va fi esențial pentru continuarea cooperării în domeniul securității energetice și pentru angajamentul comun de a accelera o tranziție energetică corectă și curată către neutralitatea climatică pentru cetățenii UE, ai Statelor Unite și din întreaga lume. Evenimentul are loc într-un moment crucial pentru abordarea aprovizionării cu energie, pentru a face față disponibilității gazelor naturale și prețurilor volatile.

„Având în vedere criza gravă prin care trecem în prezent cu Rusia, a devenit nu numai o problemă de preț, ci și o problemă de securitate a aprovizionării. Politica energetică ocupă întotdeauna un loc important în relațiile dintre UE și Rusia: peste 40% din importurile de gaz ale UE provin din Rusia și 60% din veniturile din import ale Rusiei provin din UE. Prin reducerea proporției totale a importurilor de gaz din Rusia, vom investi nu numai în tranziția ecologică, ci și în reducerea dependențelor noastre strategice. Ar trebui să luăm în considerare de urgență dezvoltarea rezervelor strategice de gaz ale UE și posibilitatea de a achiziționa gaze în comun, așa cum a sugerat Comisia. Acest lucru ar spori securitatea tuturor la un preț rezonabil”, afirmă șeful diplomației europene, într-un articol pe blogul său.

El mai atrage atenția că, în trecut, Rusia a folosit deja aprovizionarea cu energie în scopuri politice și, deși în ultimele săptămâni, și-a respectat cu strictețe angajamentele contractuale, Gazprom, deținută de statul rus, a refuzat să trimită livrări suplimentare pentru a umple instalațiile de depozitare europene, ceea ce a creat și mai multă agitație pe piață.

„Împreună cu SUA și cu alți parteneri, ne opunem utilizării aprovizionării cu energie ca armă și pârghie geopolitică”, a subliniat Borrell. 

Recenta declarație comună UE-SUA privind securitatea energetică plasează deja reziliența la viitoarele șocuri ale prețurilor și măsurile de protecție împotriva tensiunilor geopolitice în centrul agendei transatlantice privind securitatea energetică.

„În cooperare cu SUA, UE va continua să construiască o tranziție energetică globală care să fie echitabilă din punct de vedere social și care să țină cont de provocările geopolitice. Mâine, vom lucra împreună la această agendă amplă, trimițând un mesaj puternic celor care încearcă să ne divizeze”, a mai subliniat șeful diplomației europene.

Punctul de plecare al strategiei celor doi parteneri transatlantici este reprezentat de Pactul Verde European și de tranziția energetică pe care doresc să o accelereze în contextul urgenței climatice.

Cu toate acestea, pe termen scurt, „ne confruntăm și trebuie să abordăm problema imediată a asigurării securității aprovizionării cu gaz. Aceasta înseamnă că trebuie să lucrăm pentru o mai mare diversificare a rutelor și surselor de import”, amintește înaltul oficial european.

Statele Unite sunt deja cel mai mare furnizor de gaz natural lichefiat (GNL) al Europei, iar Uniunea își intensifică cooperarea pentru a se asigura că aprovizionarea cu gaze naturale este sigură pe parcursul lunilor următoare. În afară de SUA, UE poartă discuții și cu Norvegia, Qatar, Azerbaidjan, Algeria și alții pentru a extinde aprovizionarea cu GNL.

„Aceste eforturi vor avea mai multe șanse de reușită dacă investim în relațiile cu potențialii furnizori de GNL, nu ca o soluție pe termen scurt, ci ca parte a interesului nostru pentru dezvoltarea unor relații mai strategice, lucrând, de asemenea, în domeniul energiilor regenerabile, cum ar fi hidrogenul și energia solară”, explică Borrell.

De asemenea, Înaltul Reprezentant a subliniat că „o energie fiabilă, accesibilă și sigură va veni doar printr-un sistem energetic decarbonizat bazat în mare parte pe surse regenerabile”. „Acesta este motivul pentru care cooperăm îndeaproape cu SUA și în domeniul tehnologiei. Eficiența energetică, energiile regenerabile (cum ar fi energia eoliană) și hidrogenul sunt prioritare pe agenda noastră comună”, a lămurit acesta.

Anul trecut a fost înființat un nou grup de acțiune la nivel înalt UE-SUA pentru climă și cele două parți și-au aliniat pozițiile înaintea COP26 de la Glasgow. Acest Consiliu pentru Energie va impulsiona Alianța transatlantică pentru tehnologii verzi în ceea ce privește inovarea și implementarea rapidă, la scară largă, a tehnologiilor energetice curate esențiale la nivel mondial, inclusiv pompele de căldură, contorizarea avansată, stocarea energiei pe termen lung, în special prin consolidarea eforturilor noastre comune în ceea ce privește codurile, standardele, certificarea și cadrele de reglementare.

În cele din urmă, șeful diplomației europene atrage atenția că „tranziția energetică va continua să schimbe echilibrele geopolitice, transferând puterea de la cei care controlează combustibilii fosili la cei care dezvoltă tehnologii energetice curate”.

„Acest lucru va necesita ca țările care acum se bazează în mare măsură pe exporturile de combustibili fosili să își diversifice economiile, iar noi trebuie să fim pregătiți să le ajutăm să facă acest mare pas înainte. Tranziția energetică netă zero și justă este vitală pentru salvarea planetei noastre, dar va avea și beneficii în materie de politică externă: o lume bazată pe energie curată va fi o lume mai stabilă și mai bună pentru toți, deși va crea, de asemenea, noi dependențe din cauza materialelor pe care le necesită”, a adăugat acesta. 

În acest sens, Jose Borrell a precizat că o nouă strategie a UE privind energia internațională va fi publicată în această primăvară, pentru a stabili mai detaliat răspunsul nostru la provocările mai largi din acest domeniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău