Șeful diplomației europene spune că Rusia refuză „dialogul constructiv” și vorbește despre eventuale sancțiuni UE

  • 08 Februarie 2021 08:00
Șeful diplomației europene spune că Rusia refuză „dialogul constructiv” și vorbește despre eventuale sancțiuni UE

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, se declară îngrijorat de refuzul autorităților ruse de a se angaja într-un dialog „mai constructiv” cu Uniunea Europeană și i-a îndemnat pe liderii europeni „să tragă consecințe”, ce ar putea include sancțiuni, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Autoritățile ruse nu au vrut să profite de ocazie pentru a avea un dialog mai constructiv cu UE. Este regretabil și va trebui să tragem consecințe. Le va reveni statelor membre să decidă următoarele etape și da, acestea ar putea include sancțiuni”, a scris Borrell pe Twitter la revenirea de la Moscova.

„Am revenit la Bruxelles cu profunde îngrijorări în ceea ce privește perspectivele dezvoltării societății ruse și alegerile geostrategice ale Rusiei. Întrevederea mea cu ministrul (rus Serghei) Lavrov și mesajele transmise de autoritățile ruse în timpul acestei vizite au confirmat că (relațiile dintre) Europa și Rusia sunt în derivă. Se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa și consideră valorile democratice o amenințare existențială”, a spus șeful diplomației europene.

Josep Borrell își justifică misiunea prin necesitatea de „a-i întâlni pe alții în propria lor țară, chiar în momentul când evenimente negative au loc, pentru a ne permite să evaluăm mai bine situațiile cu care ne confruntăm și măsurile pe care ar trebui să le luăm”.

„Prefer aceasta în loc să rămân reactiv și să aștept ca lucrurile să se întâmple. Dacă vreți o lume mai sigură mâine, trebuie să acționăm azi cu hotărâre și să fim gata să ne asumăm riscuri”, a conchis el.

Europa a criticat vehement decizia justiției ruse de a-l condamna la aproape trei ani de închisoare pe activistul anticorupție în vârstă de 44 de ani, precum și represiunea împotriva manifestanților pro-Navalnîi care a dus la arestarea a peste 10.000 de persoane în ultimele săptămâni.

Moscova a anunțat expulzarea unor diplomați polonezi, germani și suedezi, la numai câteva ore după ce Josep Borrell s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre relațiile bilaterale. Rusia i-a acuzat pe diplomații respectivi că au participat la mitinguri „ilegale” pe 23 ianuarie în sprijinul lui Navalnîi. Țările UE au negat ferm orice vină din partea lor.

Miniștrii de externe ai țărilor UE trebuie să se reunească pe 22 februarie pentru a trage consecințe din misiunea efectuată de Josep Borrell în perioada 4-7 februarie și a decide urmările pe care ar trebui să le aibă refuzul Kremlinului de a-l elibera pe Navalnîi și expulzarea celor trei diplomați europeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău