Josep Borrell speră că UE va aproba luni un nou ajutor militar pentru Ucraina

  • 23 Ianuarie 2023 11:24
Josep Borrell speră că UE va aproba luni un nou ajutor militar pentru Ucraina

Șeful diplomației europene Josep Borrell și-a exprimat luni, 23 ianuarie, speranța că statele membre ale UE vor aproba o nouă tranșă de ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina în cadrul reuniunii de luni a miniștrilor de externe la Bruxelles, informează Reuters, citat de Agerpres.

Într-o declarație pentru presă la sosirea la reuniune, Borrell a spus că este încrezător că cele 27 de state membre vor ajunge la un acord asupra acestor fonduri, care fac parte din așa-numitul Instrument European pentru Pace.

Reuters precizează că guvernul și Ministerul de Externe din Ungaria nu au răspuns unei solicitări de a comenta informațiile conform cărora Budapesta blochează această decizie.

Țările din UE lucrează de asemenea la un al zecelea pachet de sancțiuni care să intre în vigoare luna viitoare împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina, au declarat surse diplomatice pentru Reuters, însă luni nu se așteaptă nicio decizie pe acest subiect.

Miniștrii vor discuta de asemenea despre folosirea activelor rusești înghețate în Europa pe baza sancțiunilor, inclusiv 300 de miliarde de euro reprezentând rezerve ale Băncii Centrale a Rusiei, pentru a contribui la reconstrucția Ucrainei după război.

În plus, miniștrii de externe ar urma să adauge noi persoane din Iran pe lista de sancțiuni a UE pentru abuzuri împotriva drepturilor omului.

Cu toate acestea, Borrell a spus că UE nu poate include Gardienii Revoluției pe lista organizațiilor teroriste până când nu există o decizie a unei instanțe europene în acest sens.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău