Josep Borrell: Sancțiunile UE împotriva Rusiei încep ”să aibă efect”. Europa trebuie să devină o putere reală

  • 18 Iulie 2022 10:56
Josep Borrell: Sancțiunile UE împotriva Rusiei încep ”să aibă efect”. Europa trebuie să devină o putere reală

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, susține că sancțiunile Uniunii Europene impuse Federației Ruse de la începutul războiului „încep să aibă efect și vor avea și mai mult efect în lunile următoare.”

„Războiul din Ucraina arată clar că, spre deosebire de ceea ce mulți au crezut destul de naiv cu doar câțiva ani în urmă, interdependența economică nu garantează în mod automat relații internaționale pașnice. De aceea, Europa trebuie să devină o putere reală, așa cum am cerut încă de la începutul mandatului meu. În fața invaziei din Ucraina, am trecut de la dezbateri la acțiuni concrete, demonstrând că, atunci când este provocată, Europa poate răspunde. Deoarece nu dorim să intrăm în război cu Rusia, sancțiunile economice și sprijinul acordat Ucrainei se află în centrul acestui răspuns. Iar sancțiunile noastre încep să aibă efect și vor avea și mai mult efect în lunile următoare”, a scris Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate pe blogul său personal, potrivit Calea Europeană.

De asemenea, acesta susține că „sancțiunile necesită răbdare strategică, deoarece poate dura mult timp până când acestea vor avea efectul dorit.”

UE a adoptat șase pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, iar Josep Borrell anunță că urmează să fie finalizat un alt pachet de sancțiuni de „menținere și aliniere” pentru a clarifica o serie de dispoziții în vederea consolidării certitudinii juridice pentru operatori și a alinierii sancțiunilor UE cu cele ale aliaților și partenerilor din G7: „În prezent, măsurile noastre vizează deja aproape 1. 200 de persoane și aproape 100 de entități din Rusia, precum și un număr semnificativ de sectoare ale economiei rusești. Aceste sancțiuni au fost adoptate în strânsă coordonare cu membrul G7, iar faptul că peste patruzeci de alte țări, inclusiv țări tradițional neutre, le-au adoptat, de asemenea, sau au luat măsuri similare le sporește eficacitatea”, a mai adăugat acesta. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:1,03 m/s
Fri
24
Sat
24
Sun
27
Mon
27
Tue
27
Arhivă Radio Chișinău