Josep Borrell nu exclude că situația de pe câmpul de luptă din Ucraina va fi rezolvată în trei luni: „Trebuie să acționăm decisiv”

  • 19 Februarie 09:23
Josep Borrell nu exclude că situația de pe câmpul de luptă din Ucraina va fi rezolvată în trei luni: „Trebuie să acționăm decisiv”

Situația de pe câmpul de luptă din Ucraina poate fi „rezolvată în trei luni”. Declarația a fost făcută de șeful diplomației UE, Josep Borrell, la Conferința de securitate de la München, scrie The Insider.

Borrell a fost întrebat dacă Uniunea Europeană are mijloace pentru a pune capăt conflictelor globale, inclusiv în Ucraina. În opinia sa, acest lucru necesită „fonduri, voință și mecanisme”, precum și înțelegerea faptului că „ne aflăm într-o situație de război”, scrie News Maker

„Ceea ce vom vedea în trei luni este că se va decide ceva pe câmpul de luptă. Noi nu putem să așteptăm până când în unele țări se vor încheia alegerile (…). Aceasta este o altă dimensiune a politicii. În situația actuală, trebuie să acționăm mult mai decisiv și mult mai specific”, a răspuns Borrell, adăugând că UE are „multe strategii, dar puține acțiuni”.

În opinia sa, în viitorul apropiat, țările UE trebuie să răspundă în comun provocărilor actuale. „Pentru a lucra împreună, trebuie să lucrăm pentru o perioadă de timp, trebuie să existe anumite mecanisme, avem nevoie de o decizie unanimă, toate acestea necesită timp”, a mai spus șeful diplomației UE.

În cadrul Conferinței de securitate de la München, liderii occidentali au luat în considerare diverse opțiuni de ajutorare a Ucrainei – de la planuri de furnizare de muniție și vehicule blindate până la dezvoltarea unor mecanisme de utilizare a veniturilor din activele rusești, dintre care două treimi sunt blocate în țările UE.

Președintele rus Vladimir Putin a numit în repetate rânduri țările occidentale adversarul Rusiei. În opinia sa, scopul Occidentului este „distrugerea statului rus” și „obținerea unei înfrângeri strategice pe câmpul de luptă” de către ucraineni. Moscova și-a declarat în repetate rânduri pregătirea pentru negocieri de pace cu Ucraina, dar în condițiile rusești.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Sun
18
Mon
22
Tue
22
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău