Josep Borrell, mesaj la reuniunea G7: Rusia lui Putin nu poate câștiga războiul. Comunitatea internațională trebuie să sprijine armata Ucrainei

  • 04 Noiembrie 2022 11:19
Josep Borrell, mesaj la reuniunea G7: Rusia lui Putin nu poate câștiga războiul. Comunitatea internațională trebuie să sprijine armata Ucrainei

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat la sfârșitul primei zile a reuniunii miniștrilor de externe G7 că ajutorul comunității pentru Ucraina nu trebuie să se oprească, mai ales că va începe iarna, lucru mult aștept de președintele Putin în strategia sa de război. De asemenea, acesta a făcut apel la continuarea sancțiunilor internaționale împotriva economiei rusești.

„Rusia lui Putin distruge Ucraina: nu o poate ocupa, nu poate câștiga militar pe câmpul de luptă, nu poate câștiga războiul. Ei distrug țara în mod sistematic. Ei bombardează, distrug infrastructura civilă. Milioane de ucraineni nu mai au acces la electricitate, iar ceea ce Putin este dispus să facă este să pună țara în întuneric pe timp de iarnă. Aceasta este o crimă de război. Nu trebuie să vorbim despre amenințări nucleare. Cu ajutorul armelor convenționale, ei distrug o țară, ucid civili, încearcă să doboare moralul ucrainenilor”, a transmis Înaltul Reprezentant, scrie Calea Europeană.

Potrivit înaltului oficial european, acestea sunt principalele motive pentru care „trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina”: „Trebuie să continuăm să îi sprijinim, să le oferim arme pentru a se apăra, să le oferim sprijin economic și financiar și să ne adresăm întregii lumi pentru a explica care sunt cauzele și consecințele acestui război.”

Totodată, acesta a salutat decizia Federației Ruse de a reveni la acordul negociat de Națiunile Unite și Turcia privind transportul de grâne.

„Așadar, trebuie să ne adresăm comunității internaționale. Trebuie să continuăm să aplicăm sancțiunile împotriva economiei rusești. Trebuie să sprijinim armata ucraineană, așa cum facem. Iarna se apropie, iar Putin așteaptă “generalul Iarnă”. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să sprijinim Ucraina și poporul ucrainean. Ei luptă, își apără țara și avem datoria morală de a-i sprijini”, a conchis acesta. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău