Josep Borrell, în vizită începând de marți în Ucraina, inclusiv pe linia frontului cu separatiștii

  • 03 Ianuarie 2022 17:42
Josep Borrell, în vizită începând de marți în Ucraina, inclusiv pe linia frontului cu separatiștii

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, se va afla începând de marți până joi în vizită în Ucraina, inclusiv pe linia frontului cu separatiștii proruși, pentru a exprima sprijinul Uniunii Europene în favoarea 'integrității teritoriale' a acestei țări, a anunțat luni Comisia Europeană, transmite AFP, potrivit Agerpres.

De mai multe săptămâni, occidentalii sunt îngrijorați de desfășurarea a 100.000 de soldați ruși aproape de frontiera estică a Ucrainei și acuză Moscova că amenință această țară cu o nouă invazie, după cea din Crimeea în 2014.

Potrivit comunicatului Comisiei, Borrell, însoțit de ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, se va deplasa mai întâi în estul țării, pe 'linia de contact' între zona controlată de Kiev și cea apărată de separatiștii proruși, angajați într-un conflict care a făcut peste 13.000 de morți începând din 2014.

Ulterior, Josep Borrell va avea întrevederi cu alți responsabili ucraineni la Kiev.

Vizita sa 'subliniază sprijinul ferm al UE față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei într-un moment în care țara se confruntă cu consolidarea militară și acțiunile hibride ale Rusiei', arată executivul comunitar.

Rusia și SUA au programate pe 9 și 10 ianuarie, la Geneva, discuții pe tema Ucrainei, urmate pe 12 ianuarie de o reuniune NATO-Rusia și pe 13 ianuarie de o alta în cadrul OSCE.

UE se îngrijorează că va fi lăsată deoparte în aceste negocieri, iar Josep Borrell a insistat de mai multe ori ca 'orice discuție privind securitatea Europei să se țină în coordonare și cu participarea UE'.

Rusia consideră că securitatea sa trece prin interzicerea oricărei extinderi a NATO, percepută ca o amenințare existențială, și prin sfârșitul activităților militare occidentale în proximitatea frontierelor sale, zonă pe care o vede ca ținând de aria sa de influență.

Occidentalii resping însă anumite cereri ale Rusiei ca inacceptabile. Duminică, președintele american Joe Biden a dat asigurări că SUA și aliații lor 'vor răspunde energic' dacă Rusia va invada Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău