Josep Borrell: Asaltul forțelor ruse asupra Mariupol o 'crimă de război majoră'

  • 21 Martie 2022 13:08
Josep Borrell: Asaltul forțelor ruse asupra Mariupol o 'crimă de război majoră'

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a denunțat luni distrugerile comise fără discernământ de armata rusă în orașul Mariupol (sud-estul Ucrainei), sub asediu de mai multe săptămâni, calificând aceasta drept o 'crimă de război majoră', potrivit AFP, DPA și EFE, citate de Agerpres.

'Rusia comite într-adevăr multe crime de război, acesta este cuvântul, trebuie să-l spunem. Ceea ce se întâmplă la Mariupol este crimă de război majoră. Bombardamentele fără discernământ devastează orașul și ucid pe toată lumea', a acuzat el, într-o declarație făcută presei la sosirea sa la un Consiliu al miniștrilor de externe din UE, consacrat examinării unor noi sancțiuni împotriva Moscovei.

'Este ceva oribil, trebuie să condamnăm în cei mai puternici termeni', a adăugat el, referindu-se situația din Mariupol, care se află sub asediul trupelor ruse de peste două săptămâni, fiind bombardat intens. Borrell a spus că 'orașul este complet distrus, iar oamenii mor'.

UE va continua 'să susțină Ucraina cu toate resursele noastre' și se va gândi la un nou tip de sancțiuni pe care l-ar putea promova în special în 'sectorul energetic', a indicat el.

Mai târziu, miniștrii de externe, împreună cu miniștrii apărării ai blocului comunitar, vor aborda printr-o videoconferință cu ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov modalitățile prin care UE ar putea să ajute în continuare Ucraina.

La o întrebare despre presupusa utilizare de către Rusia a rachetelor hipersonice în Ucraina, Borrell a răspuns: 'Da, o face', adăugând că Moscova 'își folosește toate capacitățile militare'.

'Problema este că folosesc capacități militare împotriva civililor. Nu este un război, este o distrugere masivă a unei țări fără a se ține cont de legile războiului. Pentru că războiul are și el reguli', a subliniat Borrell.

Potrivit șefului diplomației europene, 'este important de spus că, din punct de vedere legal, instanțele internaționale au condamnat deja această invazie', iar 'moral' Rusia a pierdut orice fel de bază pentru că 'ceea ce face este complet în afara oricărei fel de lege care guvernează războiul'.

'Nu este un război, este distrugerea unor oameni care suferă incredibil', a insistat el, apreciind că 'Rusia (și președintele ei Vladimir) Putin merită cea mai puternică condamnare din partea lumii civilizate'.

UE va continua să ofere sprijin Ucrainei printr-o a doua tranșă din cadrul Facilității europene pentru pace din care Uniunea Europeană a alocat deja 500 de milioane de euro pentru finanțarea de materiale militare letale și neletale pentru ucraineni și din care Borrell a propus să se folosească alte 500 de milioane în același scop, notează EFE. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău