Josep Borrell anunță că discuția dintre UE și noul guvern din Afganistan se va extinde în funcție de respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a presei

  • 06 Septembrie 2021 13:18
Josep Borrell anunță că discuția dintre UE și noul guvern din Afganistan se va extinde în funcție de respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a presei

Criza afgană nu s-a încheiat, Uniunea Europeană trebuie să stabilească cum abordează situația cu talibanii și să tragă concluziile acestei crize în vederea consolidării politicii de apărare, a transmis luni Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, potrivit unui comunicat de presă, scrie caleaeuropeana.ro.

La sfârșitul săptămânii trecute, au avut loc două reuniuni informale în Slovenia, una cu miniștrii apărării și alta cu miniștrii de externe ai Uniunii Europene. 

Miniștrii apărării din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniți joi în Slovenia, au pledat pentru accelerarea proiectelor de edificare a unor capabilități militare și de apărare europene pentru a asigura autonomia strategică europeană, o temă din ce în ce mai prezentă pe agenda țărilor UE, însă intensificată pe fondul experienței retragerii americane și a NATO din Afganistan.

Șeful diplomației UE a amintit că în timpul întâlnirii cu miniștrii afacerilor externe, șeful Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați din Afganistan a explicat situația umanitară gravă din țară. 

„Pentru a face față acestei crize umanitare dramatice în curs de desfășurare și pentru a ajuta oamenii care încă doresc să părăsească țara, trebuie să discutăm cu talibanii. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă recunoaștere”, a spus el.  

Josep Borrell a subliniat că nivelul și natura acestui angajament vor depinde de acțiunile noului guvern. Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit asupra următoarelor obiective de referință:

  1. Angajamentul ca Afganistanul să nu devină o  bază pentru exportul de terorism către alte țări.
  2. Respectarea drepturilor omului, în special a drepturilor femeilor, a statului de drept și a libertății presei.
  3. Înființarea unui guvern de tranziție incluziv și reprezentativ prin negocieri.
  4. Accesul liber pentru ajutorul umanitar, respectând procedurile și condițiile noastre de furnizare a acestuia.
  5. Permiterea plecării cetățenilor străini și a afganilor aflați în situație de risc care doresc să părăsească țara, în conformitate cu ceea ce s-a decis deja prin Rezoluția 2593 a Organizației Națiunilor Unite privind securitatea.

În context, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat săptămâna trecută o rezoluție prin care le cere talibanilor să faciliteze trecerea în siguranță a persoanelor care doresc să părăsească Afganistanul, să permită accesul umanitarilor în țară și să respecte drepturile omului, inclusiv pentru femei și copii.

„Pentru a evalua punerea în aplicare a criteriilor de referință de mai sus și pentru a putea avea un angajament operațional eficient, am decis să ne coordonăm cu talibanii, inclusiv printr-o prezență comună a UE la Kabul, coordonată de Serviciul European de Acțiune Externă – dacă sunt îndeplinite condițiile de securitate. De acolo, am putea sprijini plecarea cetățenilor europeni care se află încă în Afganistan și a afganilor aflați în pericol, care ar putea fi primiți în statele membre ale Uniunii Europene. Numeroși cetățeni ai statelor membre ale UE se află încă în Afganistan, precum și afgani care au cooperat cu acestea sau care au fost identificați ca persoane aflate în pericol”, a detaliat Borrell.

Mai mult, Înaltul Reprezentant a menționat că, sub auspiciile Serviciului European de Acțiune Externă, UE va înfința o platformă politică regională de cooperare cu vecinii Afganistanului. Această platformă politică va lua în considerare gestionarea fluxurilor de populație din Afganistan; prevenirea răspândirii terorismului; lupta împotriva crimei organizate, inclusiv a traficului de droguri și a traficului de ființe umane. 

„Afganistanul a demonstrat într-un mod izbitor că deficiențele în capacitatea UE de a acționa în mod autonom au un preț. Singura cale de urmat este să ne unim forțele și să ne consolidăm nu numai capacitățile, ci și voința de a acționa. Acest lucru înseamnă consolidarea capacității noastre de a răspunde provocărilor hibride, creșterea nivelului de pregătire prin intermediul instruirii militare comune și dezvoltarea de noi instrumente”, a mențonat acesta. 

În finalul mesajului său, Josep Borrell a punctat faptul că Uniunea Europeană trebuie să își intensifice abordarea integrată combinând eforturile militare, civile, de dezvoltare și diplomatice. „Acest lucru este deosebit de relevant pentru eforturile pe care le desfășurăm în alte părți ale lumii, cum ar fi în Sahel”, a mai spus el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,74
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău