Josef Seidl, cehul care a adus fotbalul în Republica Moldova, a fost comemorat la stadionul Dinamo

  • 27 Martie 2023 08:35
Josef Seidl, cehul care a adus fotbalul în Republica Moldova, a fost comemorat la stadionul Dinamo

O placă comemorativă în cinstea sportivului ceh care a stat la originea fotbalului din Chișinău, Josef Seidl, a fost dezvelită duminică la stadionul Dinamo. Evenimentul a fost organizat în ajunul meciului Republica Cehă-Moldova din preliminariile pentru UEFA EURO 2024, transmite IPN.

Ambasadorul Republicii Cehe în Moldova, Stanislav Kázecký, a menționat că, pe parcursul ultimilor doi ani, el este martor al unei perioade importante în istoria Republicii Moldova și al unei etape importante în relațiile de prietenie între Republica Cehă și Moldova. „Noi urmărim apropierea Republicii Moldova de Europa, valorile europene, ca urmare a deciziei din iunie 2022 de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE”, a afirmat diplomatul. El a menționat că sportivul ceh, Josef Seidl, este o personalitate importantă în istoria Cehoslovaciei. „Unii consideră că sportul nu este o activitate relevantă, dar personal sunt de părere că sportul unește oamenii”, a spus diplomatul ceh.

Daniella Misail-Nichitin, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a spus că Josef Seidl este o personalitate care a contribuit prin propriul exemplu la dezvoltarea relațiilor moldo-cehe. „Prin experiența lui Josef Seidl, cu siguranță, sportul din Republica Moldova a avut mult de câștigat. El a fost cel care a adus pentru prima dată fotbalul la Chișinău. Din partea Ministerului Afacerilor Interne aș vrea să reiterez cât de relevant este exemplul unui lider adevărat în educația tinerii generații, pentru că prin devotament, dedicație, dragoste necondiționată de patrie se construiesc niște punți trainice între popoare, generații și secole. Cred că fotbalul este cel mai relevant exemplu de succes prin corectitudine, munca asiduă, deoarece doar în echipă lucrurile se fac temeinic. Sper că seniorii fotbalului moldovenesc vor transmite acest exemplu tinerilor sportivi din Republica Moldova”, a spus secretarul de stat al MAI.

Leonid Oleinicenco, președintele Federației Moldovenești de Fotbal, a remarcat că fotbalul este un joc de echipă și orice decizie luată de unul singur se va rezuma la un scor final, luând în considerare cât de asumată a fost această hotărâre de întreaga echipă. El a spus că fotbalul învață copiii să treacă mai ușor și cu succes toate etapele de creștere, de promovare și de stabilire. „Mă bucur că noi am început programul „Fotbal în școli” care este practic cel mai vast, interesant și grandios proiect social în Republica Moldova care numaidecât va da roade în viitor, va propaga modul sănătos de viață, va forma generațiile responsabile și mândre de faptul că reprezintă țara noastră”, a menționat președintele Federației de Fotbal.

Președintele Asociației de Fotbal din Republica Cehă, Petr Fousek, a declarat că Republica Cehă și Moldova au trecutul comun care este valorificat prin evenimentul de comemorare a eforturilor depuse de Josef Seidl în dezvoltarea sportului și fotbalului în Republica Moldova, precum și prezentul comun, meciul de fotbal care urma să aibă loc a doua zi. „Suntem recunoscători pentru ospitalitate și grijă față de echipa noastră națională în perioada aflării acesteia în Republica Moldova”, a spus el.

„Noi, la Dinamo, de 30 de ani, pe lângă misiune de asigurare a pregătirii fizico-metodologice pentru serviciile operative și subdiviziunile speciale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, mai avem și misiunea de a dezvolta sportul aplicativ, de performanță, inclusiv în rândul copiilor. La Dinamo activează 12 antrenori care lucrează cu peste 250 de copii la cele nouă probe sportive, dintre care doi antrenori care pregătesc grupe la fotbal. Totodată, în cei 30 de ani de activitate, am organizat multiple evenimente în parteneriat cu Federația Moldovenească de Fotbal, reușind astfel să promovăm fotbalul drept sportul numărul unu în Chișinău, dar și în întreaga țară”, a spus Ion Bucur, șef al clubului sportiv central „Dinamo”.

În 1911, la Chișinău a avut loc primul meci de fotbal inter-orășenesc între echipa gimnaziștilor chișinăuieni și formația Gimnaziului nr. 2 de băieți din Odesa. Josef Seidl a fost arbitrul acestei partide care a avut loc nu departe de actualul stadion „Dinamo”. Acest meci este considerat în prezent o filă importantă în istoria fotbalului moldovenesc.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău