John Kerry salută “pasul vizionar” al României de a construi primul reactor modular american: Veți furniza această tehnologie pentru întreaga Europă de Est

  • 03 Noiembrie 2021 09:04
John Kerry salută “pasul vizionar” al României de a construi primul reactor modular american: Veți furniza această tehnologie pentru întreaga Europă de Est

Prin implementarea în premieră a tehnologiei curate inovatoare din SUA, România face un pas înainte și un salt tehnologic uriaș, în promovarea acțiunilor climatice și a accesului la energie curată într-o parte esențială a Europei și a lumii, a declarat marți John Kerry, emisarul special pentru climă al președintelui SUA Joe Biden, subliniind că “România este un pionier în acest sens”.

Reprezentantul special John Kerry și președintele Klaus Iohannis au anunțat marți, în marja conferinței COP 26 de la Glasgow, intenția României de a construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR), informează Departamentul de Stat într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. “Sunteți un pionier în acest sens (…) Acest obiectiv este important din două motive. Veți furniza această tehnologie pentru întreaga Europă de Est și oferă Statelor Unite și României o oportunitate să lucreze împreună și să creștem cooperarea noastră”, i-a spus Kerry lui Iohannis.

Potrivit sursei citate, prin implementarea în premieră a tehnologiei curate inovatoare din SUA, România face un pas înainte – dar totodată un salt tehnologic uriaș – în promovarea acțiunilor climatice și a accesului la energie curată într-o zonă esențială a Europei și a lumii.

“Acest efort în valoare de miliarde de dolari evidențiază ingeniozitatea americană, creează mii de locuri de muncă în ambele țări, consolidează securitatea energetică a Europei, sprijină cele mai înalte standarde în materie de siguranță, securitate și neproliferare nucleară și, important de știut, contracarează criza climatică prin energie curată”, transmite Departamentul de Stat, care arată că multe țări identifică energia nucleară ca fiind o componentă cheie a planurilor lor climatice.

Reactoarele SMR presupun costuri scăzute, scalabilitate și flexibilitate și sunt ușor de integrat cu alte surse de energie curată. Pot fi amplasate în funcție de nevoile specifice ale rețelei energetice naționale și există posibilitatea măririi capacității lor așa cum dictează cererea. De asemenea, pe lângă producția de energie, reactoarele SMR pot să joace și un rol esențial în decarbonizarea sectoarelor unde emisiile de carbon sunt greu de redus. Pot fi folosite pentru producția de hidrogen, energie termică utilizată în procese industriale și de apă desalinizată pentru a respecta cotele privind decarbonizarea, standardele de calitate a aerului și nevoile de apă curată.

“Acest pas inițial, vizionar, al României va da un impuls semnificativ reducerii emisiilor de carbon în Europa. Luând în considerare cele 30 de termocentrale pe cărbune din regiune, dintre care șapte pe teritoriul României, reactoarele SMR sunt ideale pentru a înlocui aceste unități de producție a energiei de bază și pentru a crea locuri de muncă pentru aceiași angajați. Ne bucură acest parteneriat cu România, prin care promovăm tehnologiile curate emergente”, a mai adăugat John Kerry.

Întâlnirea dintre Iohannis și Kerry a urmat unui anunț al Casei Albe în cursul zilei de marți în care Statele Unite și România și-au prezentat intenția privind planurile de a construi în România, în parteneriat cu compania americană NuScale Power, o centrală cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR), “prima de acest fel”, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte importantă a Europei. România va deveni astfel prima țară din lume în care va fi implementată tehnologia americană a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău