John Kerry: Ne-am angajat ferm să susținem parcursul european al Republicii Moldova

  • 04 Martie 2014 13:40
John Kerry: Ne-am angajat ferm să susținem parcursul european al Republicii Moldova

Secretarul de stat american, John Kerry, și-a exprimat, la Washington, într-un briefing comun cu premierul de la Chișinău, Iurie Leancă, sprijinul Statelor Unite pentru Republica Moldova, menționând că Rusia a efectuat presiuni asupra Chișinăului.

Secretarul de stat american, John Kerry, și-a exprimat, la Washington, într-un briefing comun cu premierul de la Chișinău, Iurie Leancă, sprijinul Statelor Unite pentru Republica Moldova, menționând că Rusia a efectuat presiuni asupra Chișinăului. El a salutat acțiunile autorităților de la Chișinău în vederea continuării parcursului european și a anunțat că administrația americană va suplini ajutorul financiar acordat Republicii Moldova.

“Regret să spun că Rusia, în câteva dintre provocările pe care le vedem acum în Ucraina, a pus presiune asupra Republicii Moldova. Există provocări în ceea ce privește sursele de energie și, de asemenea, în comerț. Dar ne-am angajat ferm să susținem direcția pe care moldovenii au ales-o pentru ei înșiși și guvernul care și-a exprimat dorința de a continua” a declarat John Kerry.

Totodată, Iurie Leancă a exprimat îngrijorările Chișinăului în legătură cu situația din Ucraina făcând o paralelă între ceea ce se întâmplă în țara vecină și existența unui conflict secesionist pe teritoriul Republicii Moldova.

”Problemele prin care trece Ucraina ne îngrijorează profund. Moldova, din păcate, din prima zi de independență are o mișcare secesionistă pe teritoriul său și noi știm exact ce înseamnă aceasta. Și din păcate noi nu putem să găsim o soluționare corespunzătoare pentru separatism, deci ceea ce se întâmplă în prrezent în Ucraina ne amintește, în primul rând, de problema noastră, și le arată prietenilor noștri că noi trebuie să facem mai mult pentru a soluționa problema respectivă, deoarece dacă nu este soluționată la timp, ea devine contagioasă. Deci Moldova susține foarte mult integritatea teritorială a Ucrainei și noi sperăm mult că toate mecanismele internaționale vor fi aplicate și o soluționare pașnică pentru acest conflict va fi găsită” a declarat Iurie Leancă.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au lansat Dialogul Strategic moldo-american. Șeful guvernului de la Chișinău întreprinde o vizită de câteva zile în Statele Unite, care prevede și întrevederi separate cu directorul executiv al FMI, Meno Snel, și cu directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, precum și cu președintele Băncii Mondiale, Jim Kim, și cu directorul executiv al Băncii Mondiale, Frank Heemskerk.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău