John Bolton în Ucraina: SUA sunt îngrijorate în legătură cu militarizarea Crimeii (media ucrainene)

  • 28 August 2019 12:40
John Bolton în Ucraina: SUA sunt îngrijorate în legătură cu militarizarea Crimeii (media ucrainene)

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, John Bolton, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la militarizarea Crimeii anexată din 2014 de Rusia, ceea ce a complicat situația din regiunea Mării Negre, informează miercuri publicația Ukrainska Pravda.

'Suntem extrem de îngrijorați în legătură cu aceasta. Avem mulți aliați, membri ai NATO, la Marea Neagră. Ne așteptăm să fie menținut accesul la întreaga suprafață a Mării Negre pentru toate statele riverane și alți actori comerciali care utilizează această mare. Același lucru este valabil și în cazul Mării Baltice și a zonei arctice. Acestea sunt probleme asupra cărora am avut discuții dificile cu rușii, precum și asupra multor altor probleme, în care ei încearcă să intervină dincolo de limitele interesele lor legitime', a afirmat Bolton într-un interviu acordat marți filialei ucrainene a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), cu ocazia vizitei întreprinse în Ucraina.

John Bolton a afirmat că Statele Unite au avut 'câteva discuții foarte sincere' cu Rusia cu privire la controlul armelor și intenționează să le continue.

'SUA își vor proteja interesele în întreaga lume, precum și interesele prietenilor și aliaților lor', a asigurat consilierul președintelui american.

În acest context, Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că militarizarea Crimeii anexate de către Rusia și 'proliferarea armelor nucleare în regiunea Mării Negre' reprezintă o provocare pentru ordinea și securitatea internaționale.

Într-un comunicat, MAE ucrainean subliniază că 'regimul de la Moscova amenință nu doar Ucraina, ci întreaga Europă', conform Ukrainska Pravda.

La 26 august, zece avioane de luptă Su-30SM de generația a patra din cadrul forțelor aeriene ale Districtului militar Sud al Rusiei au efectuat exerciții în Crimeea implicând lansări de rachete de tipul 'aer-aer' împotriva unor ținte aeriene ale unui inamic imaginar, conform media ruse.

În interviul menționat, Bolton a spus că SUA sunt dispuse să participe la negocierile cu privire la reglementarea situației din Donbas în așa-zisul format Normandia (Germania, Franța, Ucraina, Rusia) dacă va fi necesar, conform Ukrinform.

'Formatul Normandia poate să continue dacă țările participante doresc. Dacă ele cred că acesta este un mod acceptabil de a se merge mai departe, atunci Statele Unite și - sunt sigur - Marea Britanie vor fi fericite să participe', a afirmat consilierul președintelui Donald Trump, adăugând că autoritățile ucrainene trebuie să decidă singure care este calea cea mai avantajoasă.

Potrivit lui Bolton, președintele ucrainean Volodimir Zelenski va putea aborda problema participării Washingtonului la formatul de convorbiri Normandia în cadrul preconizatei întâlniri cu Donald Trump în timpul vizitei acestuia la Varșovia (31 august-2 septembrie).

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni organizarea unui nou summit în formatul Normandia 'în săptămânile următoare' pentru a face să avanseze procesul de soluționare a conflictului din Donbas, în estul prorus al Ucrainei, unde armata guvernamentală se confruntă cu rebeli separatiști proruși, sprijiniți de Moscova.

sursa. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău