Johannes Hahn | UE este interesată ca la Chișinău să existe un Guvern stabil și o majoritate solidă în Parlament

  • 03 Iunie 2019 14:07
Johannes Hahn | UE este interesată ca la Chișinău să existe un Guvern stabil și o majoritate solidă în Parlament

Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, a declarat că Uniunea Europeană este interesată ca la Chișinău să existe un Guvern stabil și o majoritate solidă în Parlament, ca politicienii să poată conlucra pentru a îmbunătăți standardele de viață pentru cetățeni.

Oficialul european a declarat că dacă se vor produce alegeri anticipate, există riscul ca Fondul Monetar Internațional să suspende susținerea financiară pentru  RM și asta s-ar putea reflecta și asupra asistenței pe care o oferă Uniunea Europeană Republicii Moldova.

La Chișinău, Johannes Hahn a avut întrevederi cu toți trei lideri a partidelor politice care au obținut cele mai multe voturi  cu prim-ministrul și președintele R. Moldova. El a îndemnat politicienii să-și conjuge eforturile.

Din câte știu, deocamdată nu au fost purtate nici un fel de negocieri, cel puțin oficial și e surprinzător într-o țară pluralistă, unde nici un partid nu poate miza să aibă majoritate.  E firesc în democrație să fie creat un guvern de coaliție și să fie o anumită cedare din partea fiecărui partid.

Niciunul din aceste trei partide nu trebuie să fie exclus din negocieri. UE are o viziune foarte specifică asupra partidului Șor, care a fost exclus din aceste negocieri. Cele trei partide trebuie să fie parte a acestei coaliții, negocieri, am chemat aceste partide ca să-și conjuge eforturile pentru binele acestei țări.

Guvernul trebuie să rămân angajat în respectarea democrației, statului de drept, libertatea, pluralismul de opinie, față de o economie de piață și față de angajamentele cheie pe care le are R. Moldova, conform Acordului de Asociere”, a declarat Comisarul european. 

Întrebat ce crede despre o eventuală coaliție PD-PSRM, Johannes Hahn a afirmat că pentru UE contează programul Guvernului, pașii și măsurile concrete și este mai puțin important ce scrie pe hârtie. 

Amintim că Johannes Hahn a sosit în această dimineață la Chișinău, vizita având loc concomitent cu cea a directorului Oficiului pentru Afaceri Est-Europene al Departamentului de Stat al SUA, Bradley Freden.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău