Johannes Hahn | UE va continua să lucreze cu țările Parteneriatului Estic pentru rezultate concrete

  • 16 Octombrie 2018 14:31
Johannes Hahn | UE va continua să lucreze cu țările Parteneriatului Estic pentru rezultate concrete

Uniunea Europeană va continua să lucreze pentru rezultate concrete împreună cu cele șase țări, membre ale Parteneriatului Estic, din care face parte și Republica Moldova, în special în domeniul reformei judiciare și asigurării unui mediu favorabil pentru societatea civilă și mass-media independentă.

Declarația a fost făcută de comisarul european pentru politică europeană de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe, la Luxembourg, transmite IPN.

„Trebuie să ne mândrim cu realizările noastre în cadrul celor 20 de rezultate pentru 2020 ale Parteneriatului Estic. Împreună, cei șase Parteneri din Est și UE, au făcut pași concreți spre societăți mai puternice, economii ale regiunii mai reziliente și mai bine conectate prin legăturile și infrastructura de transport îmbunătățite”, a declarat comisarul european.

Potrivit înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, Parteneriatul Estic este o componentă cheie a politicii externe a UE, iar reuniunea ministerială a fost un moment important nu doar pentru examinarea diverselor relații bilaterale pe care le are UE, dar și pentru lucrul pe care îl fac în comun în cadrul Parteneriatului Estic. „Noi aducem nu doar beneficii economice, precum creșterea volumelor de comerț între toate cele șase țări partenere și Uniunea Europeană, ci și consolidăm democrația, drepturile omului și libertățile fundamentale. Trebuie să continuăm implementarea, pentru ca să continuăm să vedem rezultate bune”, a spus Federica Mogherini.

Cei șase parteneri din est ai UE sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Reuniunea de la Luxembourg a avut loc pentru a face bilanțul progreselor realizate în temeiul celor 20 de Rezultate pentru 2020. Realizările-cheie din ultimul an al cooperării UE cu cele șase țări include lansarea Școlii Europene a Parteneriatului Estic, sprijinul consolidat acordat întreprinderilor mici și mijlocii și o creștere a comerțului dintre țările partenere și UE și finalizarea planului indicativ de acțiune pentru învestiții în TEN-T, care prevede 5500 de kilometri de proiecte rutiere și feroviare până în 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău