Johannes Hahn: R.Moldova să depună cererea de aderare abia după implementarea reformelor

  • 10 Iulie 2017 14:13
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova ar trebui să continue implementarea reformelor și abia după aceasta să treacă la următoarea etapă în relațiile cu uniunea Europeană – depunerea cererea de aderare, a declarat luni, 10 iulie, la Chișinău Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn.

Pe de altă parte, state membre ale Parteneriatului precum Republica Moldova, Georgia și Ucraina speră să obține perspective clare de aderare. Astăzi la Chișinău are loc cea de-a 9-a Reuniune a dialogului ministerial informal al Parteneriatului Estic, în vederea pregătirilor pentru summit-ul Parteneriatului care se va desfășura la sfârșitul lunii noiembrie la Bruxelles. 

Summit-ul de la Chișinău a fost precedat de o scrisoare comună a șefilor legislativelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei către Parlamentul European în care se solicită o perspectivă clare de aderare a celor trei state. În același context, săptămâna trecută președintele Parlamentului Andrian Candu declara că Republica Moldova ar putea depune anul viitor cererede aderare la Uniunea Europeană. Johannes Hahn le-a sugerat însă autorităților moldovene să nu se grăbească și să realizeze mai întâi reformele.

„Este cu mult mai important de a pune accent pe reformele necesare. Anul trecut am stabilit o foaie de parcurs și Guvernul lucrează asiduu la implementarea acesteia și acum accentul trebuie să fie pus pe acest document. Cred că în situația corectă este important de a pune accent pe anumite domenii înainte de a face următorul pas”, a declarat Andrian Candu.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene Andrei Galbur a menționat că pentru Chișinău este important ca la summit-ul Parteneriatului Estic de la Bruxelles să fi remarcată ascensiunea în relațiile cu Uniunea Europeană.

„Pentru RM reuniunea de astăzi a oferit prilejul exprimării viziunilor sale privind elementele definitorii ale declarației summit-ului de la Bruxelles care vizează consolidarea dimensiunii politice a inițiativei, precum și luarea în considerație într-o manieră evolutivă a obiectivului său de integrare europeană”, a declarat Andrei Galbur.

De asemenea, miniștrii afacerilor externe ai Ucrainei și Georgiei au vorbit despre interesul țărilor lor de a aprofunda relațiile cu Uniunea Europeană și de a obține perspective clare pentru statutul de țări candidate la aderare.

Pe lângă R. Moldova, Ucraina și Georgia, din Prteneriatul Estic mai fac parte Azerbaidjan, Armenia și Belarus. Proiectul a fost inițiat în anul 2008 ca o platformă de cooperare a fostelor republici sovietice cu Uniunea Europeană. Belarus și Azerbaidjan nu au manifestat niciodată interesul de aderare la UE, în timp ce Armenia a refuzat pe ultima sută de metri parafarea Acordului de asociere în favoarea aderării la Uniunea Euroasiatică. Aceeași decizie luată atunci de Kiev a provocat o revoluție în Ucraina, iar noile autorități optează pentru apropierea de UE. Republica Moldova, Georgia și Ucraina au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europene și au obținut regim liber de vize.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău