Joe Biden și Vladimir Putin au acceptat întâlnirea propusă de Emmanuel Macron. Reuniune extraordinară, luni, la OSCE, pe tema tensiunilor din regiune

  • 21 Februarie 2022 09:33
Joe Biden și Vladimir Putin au acceptat întâlnirea propusă de Emmanuel Macron. Reuniune extraordinară, luni, la OSCE, pe tema tensiunilor din regiune

Vladimir Putin și Joe Biden au acceptat luni să se întâlnească la un summit propus de președintele francez Emmanuel Macron cu condiția ca o invazie a Ucrainei să nu aibă loc până atunci, un anunț surprinzător venit într-un moment în care se spunea că războiul este iminent. Criza din Ucraina va fi luni subiectul unei întruniri extraordinare a OSCE, tot luni urmând să aibă loc și o rundă de discuții între miniștrii drancez și rus de externe, transmite hotnews.ro.

"Președintele Biden și președintele Putin au acceptat fiecare principiul unui astfel de summit", a precizat Palatul Elysée într-un comunicat citat de AFP, adăugând că discuțiile vor fi extinse la "toate părțile implicate" în criza ucraineană, potrivit sursei citate

Dar acest summit "nu poate avea loc decât dacă Rusia nu invadează Ucraina", a avertizat președinția franceză.

Anunțul făcut de Paris vine în contextul în care Rusia și Ucraina au continuat duminică să se acuze reciproc că sunt responsabile pentru reluarea luptelor în estul separatist al Ucrainei.

Occidentul se teme că intensificarea luptelor de pe linia frontului din ultimele zile ar putea fi folosită ca pretext de Rusia, care a adunat 150.000 de soldați la granițele Ucrainei, pentru a lansa un atac masiv împotriva vecinului său pro-occidental.

Compania americană de imagini prin satelit Maxar a raportat și mai multe noi desfășurări de unități militare rusești în păduri, ferme și zone industriale, unele venind la doar 15 km de granița cu Ucraina.

De asemenea, Statele Unite au trimis la ONU o scrisoare în care spun că au "informații credibile că forțele rusești întocmesc liste negre cu ucraineni care urmează să fie uciși sau trimiși în lagăre în cazul unei ocupații militare".

Summitul Biden-Putin va avea loc doar dacă Ucraina nu este atacată

Joe Biden se va întâlni cu Vladimir Putin "dacă nu are loc o invazie", a confirmat Casa Albă, în absența unor reacții, până luni dimineață, din partea Kremlinului.

Statele Unite "se angajează să continue diplomația până la momentul în care va începe o invazie", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, într-un comunicat.

"Suntem, de asemenea, pregătiți să generăm consecințe rapide și severe dacă, în schimb, Rusia alege războiul", a avertizat Psaki, "iar în acest moment, Rusia pare să își continue pregătirile pentru un atac la scară largă asupra Ucrainei foarte curând.

Conținutul summitului va fi pregătit de secretarul de stat american Antony Blinken și de omologul său rus Serghei Lavrov atunci când se vor întâlni joia viitoare, a precizat Elysée.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău