Joe Biden și Angela Merkel au cerut Rusiei să își retragă trupele din apropierea graniței cu Ucraina

  • 15 Aprilie 2021 09:06
Joe Biden și Angela Merkel au cerut Rusiei să își retragă trupele din apropierea graniței cu Ucraina

Președintele american Joe Biden și cancelarul german Angela Merkel au convenit miercuri într-un interviu telefonic să solicite Rusiei să reducă numărul trupelor sale desfășurate la granița cu Ucraina, pe măsură ce situația de pe teren se tensionează.

Cei doi lideri au fost de acord să solicite Rusiei "să reducă recentele întăriri de trupe" la granița de est a Ucrainei pentru a permite o "dezescaladare" a situației, a anunțat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Moscova a masat zeci de mii de soldați la granița cu fosta republică sovietică care aspiră să adere la NATO, în contextul în care, de la începutul anului, violențele au fost reluate în conflictul din estul Ucrainei dintre forțele de la Kiev și separatiștii pro-ruși.

La Washington, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că președintele Joe Biden a vorbit marți cu omologul rus Vladimir Putin pentru a sublinia consecințele activităților Rusiei și căruia i-a propus un summit într-o țară terță în viitorul apropiat. Două nave de război americane urmează să sosească în Marea Neagră la sfârșitul acestei săptămâni.

În cursul dimineții de miercuri, ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a acuzat Rusia de provocări în dosarul ucrainean, indicând totodată că acest dosar este urmărit "cu îngrijorare".

"Vom face totul pentru a ne asigura că lucrurile nu degenerează", a adăugat ea, salutând Kievul pentru reacție sa măsurată până în prezent.

Amintim că și miniștrii apărării din statele membre NATO au abordat subiectul tensiunilor cu Rusia în dosarul ucrainean în cadrul unei întâlniri prin videoconferință cu șeful diplomației americane, Antony Blinken, aflat în vizită la sediul Alianței din Bruxelles.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut Rusiei să își retragă trupele din apropierea graniței cu Ucraina.

"Aliații (NATO) susțin pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", a declarat Stoltenberg după discuțiile cu miniștrii de externe și ai apărării din statele membre NATO.

"Facem apel la Rusia să dezescaladeze imediat, să stopeze tiparul provocărilor agresive și să își respecte angajamentele internaționale", a adăugat Stoltenberg

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău