Joe Biden se lovește de primul obstacol în Senat - nominalizarea unei membre a administrației sale a fost retrasă

  • 03 Martie 2021 09:13
Joe Biden se lovește de primul obstacol în Senat - nominalizarea unei membre a administrației sale a fost retrasă

Președintele Statelor Unite a anunțat, marți, că va retrage nominalizarea Neerei Tanden pentru funcția de director al Biroului de Management și Buget de la Casa Albă, în condițiile în care a existat o opoziție consistentă în Senat pentru confirmarea acesteia, inclusiv din partea unor senatori aliniați democraților, precum Bernie Sanders, senatorul independent de Vermont.

„Am acceptat cererea Neerei Tanden de a-și retrage” candidatura, a spus Joe Biden în cadrul unui comunicat, citat de Agerpres. 

Mai mulți senatori republicani, dar și un democrat s-au declarat deschis împotriva sosirii sale în calitate de director al Biroul de Management și Buget de la Casa Albă (OMB), un serviciu foarte influent, însărcinat cu dezvoltarea bugetului dorit de președinte.

Retragerea vine și în contextul în care administrația americană dispune doar de o majoritate tehnică în Senatul Statelor Unite - camera este împărțită 50-50 între democrați și republicani, cu votul hotărâtor al vicepreședintei Kamala Harris, care este, constituțional și șefa Senatului. Nominalizările președintelui au nevoie de 51 de voturi pentru a fi aprobate de Senat. Prin urmare, orice defecțiune în tabăra democraților trebuie compensată printr-un vot republican.

De la anunțul numirii sale, Neera Tanden a fost ținta unui foc încrucișat de critici: republicanii s-au declarat revoltați de vechi comentarii ale ei care vizau mai ales senatori, în timp ce progresiștii apropiați de Bernie Sanders o considerau prea centristă.

În cele din urmă, un senator democrat conservator (din facțiunea așa-zișilor Blue Dogs), Joe Manchin, a condamnat în mare măsură șansele acesteia, anunțând, la sfârșitul lunii februarie, că nu va vota pentru ea. Senatorul din Virginia de Vest a considerat că declarațiile ei „deschis politice” vor avea un „impact toxic” asupra relațiilor dintre Congres și Casa Albă.

Între timp, Casa Albă a curtat intens câțiva de senatori, inclusiv pe republicana moderată Lisa Murkowski, care încă nu se pronunțase marți, în timp ce senatorul independent Bernie Sanders părea mai mult împotriva acestei nominalizări, iar o democrată moderată, Kyrsten Sinema, menținea misterul asupra votului său.

„Apreciez cât de mult ați muncit dumneavoastră și echipa dumneavoastră de la Casa Albă”, i-a scris Neera Tanden lui Joe Biden, potrivit unui comunicat. „Din păcate, pare evident că nu există nicio modalitate pentru a obține confirmarea și nu vreau ca examinarea numirii mele să fie o distragere a atenției de la celelalte priorități ale dumneavoastră”, a adăugat ea retrăgându-și candidatura.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău