Joe Biden propune un buget orientat masiv spre investiții în SUA, sprijinirea Ucrainei și depășirea concurenței cu China; Bugetul militar, în creștere cu 100 de miliarde de dolari față de acum doi ani

  • 10 Martie 2023 12:13
Joe Biden propune un buget orientat masiv spre investiții în SUA, sprijinirea Ucrainei și depășirea concurenței cu China; Bugetul militar, în creștere cu 100 de miliarde de dolari față de acum doi ani

Președintele american Joe Biden a dezvăluit joi o propunere de buget pentru anul fiscal 2024 de 6.800 de miliarde de dolari, care ar reduce deficitul, ar crește taxele pentru cei bogați, ar susține cheltuielile militare pentru a sprijini Ucraina să câștige războiul declanșat de Rusia și ar intensifica concurența cu China, scrie caleaeuropeana.ro.

Planul este considerat pe scară largă ca fiind “mort din fașă” pentru republicani, care controlează Camera Reprezentanților, însă documentul servește ca o ofertă de deschidere pentru negocieri, precum și ca un proiect politic pentru campania de realegere a lui Biden, anticipată pe scară largă, relatează The New York Times.

“Bugetul meu se referă la investiții în America și în toată America. Prea mulți oameni au fost lăsați în urmă și tratați ca și cum ar fi invizibili. Nu mai este cazul. Vă promit că vă văd”, a spus Biden într-un discurs de aproximativ 50 de minute în fața a zeci de lucrători sindicali, susținători ai lui Biden și politicieni locali din Pennsylvania. 

Din perspectiva politicii externe și a apărării, Departamentul de Stat și Pentagonul au venit imediat cu precizări suplimentare referitoare la anvelopele financiare pentru puterea diplomatică și militară americană în lume.

“Ca răspuns la aceste vremuri extraordinare și fără precedent, cererea include resurse obligatorii și discreționare pentru a depăși concurența Republicii Populare Chineze (RPC), pentru a consolida rolul SUA în Indo-Pacific și pentru a promova prosperitatea americană la nivel mondial prin noi investiții“, a afirmat șeful diplomației SUA, Antony Blinken.

Potrivit Departamentului de Stat, propunerea de buget pe linia acțiunii externe cuprinde fonduri pentru sprijinirea Ucrainei prin asigurarea faptului că agresiunea președintelui Putin împotriva Ucrainei rămâne un eșec strategic, garantând în același timp responsabilitatea guvernului și a poporului ucrainean.

Această solicitare include 1,7 miliarde de dolari care vor ajuta Ucraina să câștige războiul și să pună bazele reformei și redresării pentru a câștiga pacea și pentru a ajuta alți parteneri afectați de război să își stabilizeze economiile și să se pregătească pentru redresare.

Propunerea conține și abordarea concurenței strategice cu China prin punerea în aplicare a strategiei administrației “investiție, aliniere, concurență” față de RPC. Bugetul include o finanțare discreționară de 400 de milioane de dolari pentru a contracara comportamente problematice specifice ale Chinei la nivel global prin intermediul Fondului de combatere a influenței Chinei. În plus, bugetul include o nouă propunere obligatorie inter-agenții cu multiple fațete pentru a depăși concurența cu China.

Aceasta include 2 miliarde de dolari pentru a sprijini proiecte de infrastructură “hard” de înaltă calitate și strategice la nivel global; 2 miliarde de dolari pentru a consolida economiile din Indo-Pacific și pentru a-i sprijini pe partenerii noștri să respingă eforturile de prădare; 2 miliarde de dolari pentru un nou fond rotativ pentru a stimula investițiile în capitaluri proprii și 7,1 miliarde de dolari pe o perioadă de 20 de ani pentru a sprijini reînnoirea pactelor de liberă asociere.

Din perspectiva Pentagonului, bugetul permite Departamentului Apărării să continue să construiască o forță interarme care să fie cea mai letală, rezistentă, supraviețuitoare, agilă și receptivă din lume.

Cererea de buget militar a președintelui Biden pentru anul fiscal 2024, în valoare totală de 842 de miliarde de dolari, este cu 26 de miliarde de dolari mai mare decât nivelul actual al anului fiscal 2023 aprobat și cu aproape 100 de miliarde de dolari mai mare decât cel din anul fiscal 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău