Joe Biden primește luni primul „briefing prezidențial” de la serviciile de informații. Situație neobișnuită față de Kamala Harris

  • 30 Noiembrie 2020 18:42
Joe Biden primește luni primul „briefing prezidențial” de la serviciile de informații. Situație neobișnuită față de Kamala Harris

Președintele-ales Joe Biden face încă un pas important în drumul său către Casa Albă: luni va primi primul său „briefing prezidențial zilnic” (President's Daily Brief), un raport de la comunitatea de informații cu date clasificate și analize privind amenințări pe termen scurt și lung la adresa Americii, pe care liderii SUA trebuie să le cunoască pentru a putea guverna țara în siguranță, scrie CNN, preluat de Digi24.ro

Vicepreședintele-ales Kamala Harris va primi luni același briefing pe care îl primește Biden, a anunțat echipa de tranziție, punând astfel capăt unei situații bizare: Kamala Harris, ca membru al Comitetului pentru Informații al Senatului, avea acces la mai multe informații clasificate decât președintele-ales. 

Ce conține briefingul prezidențial zilnic

  • Briefingul prezidențial zilnic este pregătit de Biroul Directorului Național pentru Informații pentru președinte, vicepreședinte și consilierii superiori.
  • Raportul conține o serie de informații și analize pe care comunitatea de informații crede că președintele și consilierii superiori trebuie să le cunoască la începutul zilei - este denumit ziarul cu cel mai mic tiraj din lume.
  • Cei care întocmesc raportul vin încă de noaptea la birou, să se pregătească pentru sesiunea de dimineață cu consilerii superiori: studiază materialele, revăd informația brută și analizele finalizate, pun întrebări experților, la care anticipează că li se vor cere răspunsuri dimineață.
  • Deseori, briefingul este personalizat în funcție de președintele în exercițiu. George W. Bush prefera să fie „brifuit” pe cale verbală de consilierii săi de top, în vreme ce Barack Obama citea briefingul pe o tabletă securizată. Președintele Trump își asculta adesea briefingul dimineața târziu, de la ofițeri de informații, deși din când în când trecea cu totul peste această informare.
  • În mod normal, primirea acestui briefing zilnic este unul dintre primele drepturi pe care le capătă un candidat după ce a câștigat alegerile prezidențiale. 

Donald Trump, care încă refuză să-și recunoască înfrângerea, a încuviințat abia săptămâna trecută să-i acorde acces lui Joe Biden la briefingul prezidențial zilnic - o tradiție care se bazează pe interesele de securitate ale Statelor Unite ca echipa care a câștigat alegerile prezidențiale să fie pregătită cât mai din timp posibil să-și intre în rol.

în 2016, Donald Trump a primit primul briefing prezidențial zilnic la o săptămână după alegeri.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău