Joe Biden primește de la serviciile secrete un raport neconcludent cu privire la originea coronavirusului (presă)

  • 25 August 2021 12:16
Joe Biden primește de la serviciile secrete un raport neconcludent cu privire la originea coronavirusului (presă)

Președintele SUA, Joe Biden, a primit marți de la serviciile secrete un raport privind pandemia de COVID-19 care este însă neconcludent în ceea ce privește originea virusului, a relatat presa americană, citată de EFE.

Potrivit cotidianului The Washington Post, care citează doi funcționari familiarizați cu subiectul, documentul este rezultatul anchetei pe care Biden a cerut-o în luna mai agențiilor de informații în termen de 90 de zile.

Însă, în ciuda faptului că au analizat datele existente și au căutat noi piste, experții nu au ajuns la un consens cu privire la punctul de pornire a virusului, care ar fi putut trece de la animal la om sau ar fi putut fi consecința unui accident de laborator.

Serviciile secrete vor încerca să declasifice în următoarele zile elemente din raport pentru posibila sa publicare, au precizat funcționarii citați de The Washington Post, potrivit Agerpres.

Biden a anunțat în mai că a cerut o anchetă după ce un raport anterior al serviciilor de informații americane a dezvăluit că mai mulți cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit în noiembrie 2019 și a trebuit să fie spitalizați, după cum a publicat la acea vreme The Wall Street Journal. Cu acel prilej, Biden a explicat că serviciile de informații americane privilegiau ''două scenarii probabile'': fie virusul a fost rezultatul contactului dintre om și un animal infectat, fie a fost consecința unui accident de laborator. Legat de aceste două opțiuni, Biden a explicat că două dintre serviciile de informații din SUA înclinau să dea crezare primului scenariu, iar un al treilea serviciu secret acredita ipoteza unui accident de laborator.

Reprezentantul permanent al Chinei pe lângă Biroul Națiunilor Unite de la Geneva, Chen Xu, a declarat marți că laboratorul de la Fort Detrick și cel al Universității Carolina de Nord din SUA ar trebui supuse unei ''anchete transparente cu acces total'' pentru a stabili originile coronavirusului. Într-o scrisoare adresată directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, diplomatul chinez a reiterat totodată că ipoteza pătrunderii SARS-CoV-2 în rândul populației ca urmare a unui accident petrecut la institutul din Wuhan este ''extrem de improbabilă'', relatează Xinhua. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău