Joe Biden, în vizită oficială în Canada. Cele două țări anunță un acord privind migrația

  • 25 Martie 2023 13:27
Joe Biden, în vizită oficială în Canada. Cele două țări anunță un acord privind migrația

Președintele american Joe Biden a fost primit vineri ca un „mare prieten” în Canada în prima sa vizită oficială în această țară, care a dus la un acord privind imigrația ilegală, un subiect delicat în prezent între cei doi vecini și aliați, scrie digi24.ro.

„Este o mare plăcere să avem un mare prieten aici”, a spus premierul canadian Justin Trudeau în deschiderea unei reuniuni bilaterale în clădirea Parlamentului de la Ottawa.

Joe Biden a fost apoi aplaudat de mai multe ori în cursul discursului său în fața parlamentarilor canadieni, în special când a lăudat angajamentul celor două țări de a sprijini Ucraina. Statele Unite și Canada, a spus el, sunt „două popoare” care au „o singură inimă”.

Și, „în caz de dezacord”, se străduiesc să-și rezolve problemele „cu prietenie și bunăvoință”. Democratul de 80 de ani, între două glume despre hochei și eșecul celor câțiva ani de învățare a limbii franceze, a anunțat un acord asupra unuia dintre aceste puncte sensibile: imigrația ilegală. Washingtonul și Ottawa vor „lucra împreună pentru a descuraja trecerea ilegală” a frontierei lor comune, un subiect actual foarte dezbătut în sferă politica a țării gazdă. Liderul administrației americane a „salutat”, de asemenea, angajamentul Canadei de mări cu 15.000 numărul migranților primiți regulat de pe întreg continentul american.

Pe fundalul acestui anunț, problema „Drumului Roxham”: o rută de acces improvizat prin care aproximativ 40.000 de migranți au sosit anul trecut din Statele Unite în Quebec, ocolind punctele oficiale de intrare. Închiderea sa îngrijorează deja organizațiile de ajutor pentru migranți. „Impactul asupra refugiaților aflați în pericol extrem este devastator. Rezultatul va fi de a împinge oamenii fie să încerce puncte de trecere și mai periculoase în zone îndepărtate, fie să-i împingă spre traficanți de persoane”, a declarat pentru AFP Julia Sande de la Amnesty International.

Numărul mare de sosiri anul trecut a provocat aprinse dezbateri politice în Canada. Subiectul este de actualitate și în Statele Unite, în proporții destul de diferite. În ianuarie, autoritățile americane au efectuat peste 128.000 de arestări pentru tentative de pătrundere ilegală pe teritoriul american dinspre Mexic, iar opoziția de dreapta nu ratează nicio ocazie să-l acuze pe Joe Biden de laxism în acest domeniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău