Joe Biden îi va primi joi la Casa Albă pe președintele Finlandei și premierul Suediei, pentru a discuta despre candidaturile celor două țări la NATO

  • 17 Mai 2022 19:40
Joe Biden îi va primi joi la Casa Albă pe președintele Finlandei și premierul Suediei, pentru a discuta despre candidaturile celor două țări la NATO

Președintele american Joe Biden îi va primi joi, la Casa Albă, pe președintele finlandez Sauli Niinisto și pe premierul suedez Magdalena Andersson, a anunțat marți purtătoarea sa de cuvânt Karine Jean-Pierre, transmite AFP, citată de Agerpres.

Ei ”vor discuta despre candidaturile Finlandei și Suediei la NATO și despre securitatea europeană”, precum și despre ”sprijinul pentru Ucraina”, țară atacată de Rusia, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Anunțul președinției SUA intervine după ce parlamentul Finlandei a votat marți în favoarea aderării țării la NATO, cu o majoritate de peste 95%, ceea ce permite trimiterea candidaturii oficiale la sediul organizației.

La rândul său, Suedia și-a anunțat oficial luni candidatura, șefa executivului, Magdalena Andersson, evocând cu această ocazie o nouă ”eră” pentru țara scandinavă.

Prin primirea la Casa Albă a celor doi lideri nord-europeni înainte de plecarea sa într-un turneu diplomatic în Asia planificat de mai mult timp, președintele Joe Biden marchează puternic sprijinul său pentru aderarea Finlandei și a Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

Invazia militară rusă asupra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Finlanda și Suedia – în mod tradițional nealiniate – cu privire la statutul lor militar. Cele două țări vecine sunt asociate la Alianța Nord-Atlantică de la jumătatea anilor ’90 prin intermediului programului ”Parteneriat pentru Pace”.

Cu excepția Turciei, candidaturile celor două țări au fost primite cu entuziasm de celelalte țări membre NATO.

SUA au lăsat deja să se înțeleagă că vor oferi Finlandei și Suediei garanții de securitate în timpul procesului de aderare la Alianță.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău