Joe Biden îi asigură pe europeni de sprijinul său, înaintea primei întâlniri cu Vladimir Putin

  • 06 Iunie 2021 13:42
Joe Biden îi asigură pe europeni de sprijinul său, înaintea primei întâlniri cu Vladimir Putin

Statele Unite se vor poziționa de partea aliaților lor europeni în ceea ce privește Rusia, a promis președintele american Joe Biden înaintea primului său summit cu omologul rus Vladimir Putin, transmit AFP și EFE, potrivit Agerpres.

Într-un articol de opinie publicat sâmbătă în The Washington Post, președintele american a promis să consolideze "alianțele democratice" ale SUA în fața crizelor multiple și amenințărilor în creștere din partea Moscovei și Beijingului.

Biden se deplasează miercuri în Europa, unde va participa la summiturile anuale ale G7 și NATO și se va întâlni la 16 iunie, la Geneva, cu Putin, într-o perioadă de puternice tensiuni între cele două puteri rivale, comentează AFP.

Washingtonul a sancționat Moscova pentru o serie de motive: acuzații de ingerință în alegeri, piraterie informatică, spionaj, reprimarea principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, amenințarea militară la adresa Ucrainei, anexarea provinciei ucrainene Crimeea. Iar Rusia a răspuns prin numeroase contramăsuri, iar de câteva săptămâni cele două puteri nu mai au ambasadori în cele două capitale. În plus, Moscova acuză NATO că și-a intensificat activitatea militară la frontierele ruse, prin desfășurarea de trupe și de exerciții militare.

"Suntem uniți pentru a răspunde provocărilor Rusiei la adresa securității europene, începând prin agresiunea ei în Ucraina, și nu va exista nicio îndoială asupra hotărârii Statelor Unite de a-și apăra valorile democratice, pe care nu le putem separa de interesele noastre", a scris Biden. "Președintele Putin știe că nu voi ezita să răspund viitoarelor activități care aduc prejudicii. În timpul întâlnirii noastre, vreau să subliniez din nou angajamentul Statelor Unite, al Europei și al democrațiilor atașate acelorași principii pentru apărarea demnității și a drepturilor omului", a mai scris președintele american în articolul publicat de The Washington Post.

De la preluarea mandatului de președinte, în ianuarie, Biden afișează o mare fermitate la adresa Rusiei, dornic să marcheze o ruptură față de predecesorul său Donald Trump, acuzat de complacere. Președintele Biden a mers chiar până acolo încât l-a numit pe Putin "asasin", atrăgându-și critici dure din partea Moscovei, amintește AFP.

Însă atât Biden, cât și Putin și-au exprimat speranța într-o ameliorare a relațiilor bilaterale. Președintele rus a declarat vineri că speră ca întrevederea să ducă la rezultate pozitive.

În articol, Biden subliniază totodată că Washingtonul "nu caută conflictul", menționând în acest sens decizia sa de a prelungi tratatul de limitare a arsenalelor nucleare New START pentru încă cinci ani. "Dorim o relație stabilă și previzibilă în cadrul căreia să putem lucra cu Rusia în chestiuni precum stabilitatea strategică și controlul armamentelor", a scris Biden.

În articolul intitulat "Călătoria mea în Europa este despre dorința Americii de a ralia democrațiile lumii", Biden a subliniat totodată că Washingtonul trebuie "să conducă lumea de pe o poziție de forță". "Fie că este vorba despre eradicarea pandemiei de coronavirus în întreaga lume, de a face față provocărilor reprezentate de accelerarea crizei climatice sau de a răspunde activităților nocive ale guvernelor Chinei și Rusiei, SUA trebuie să conducă lumea de pe o poziție de forță", a insistat Biden, care a remarcat că, "în acest moment de incertitudine globală", turneul său european caută să reafirme "angajamentul reînnoit al Americii față de aliații și partenerii noștri și de a demonstra capacitatea democrațiilor de a face deopotrivă față provocărilor și de a răspunde amenințărilor acestei noi epoci".

"Pe măsură ce recuperarea economică a Americii contribuie la propulsarea economiei globale, vom fi mai puternici și mai capabili atunci când suntem flancați de națiuni care ne împărtășesc valorile și viziunea pentru viitor - de alte democrații. Aceasta este agenda pe care o voi promova la orice escală", a scris Biden.

În Regatul Unit, Biden a spus că se va întâlni cu premierul Boris Johnson pentru "a afirma relația specială dintre națiunile noastre", iar apoi va participa la summitul G7, unde principalele priorități vor fi eradicarea pandemiei de coronavirus, îmbunătățirea securității medicale pentru toate națiunile și impulsionarea unei recuperări economice globale robuste și incluzive.

La summitul NATO din Bruxelles, Biden a promis să reafirme "angajamentul de neclintit al Statelor Unite față de articolul 5 (conform căruia un atac asupra unui stat al Alianței va fi considerat un atac asupra tuturor membrilor - n.r.) și pentru a ne asigura că alianța noastră este puternică în fața oricărei provocări, inclusiv în fața amenințărilor precum atacurile cibernetice asupra infrastructurii noastre critice".

Totodată, Biden a anunțat că la Bruxelles se va întâlni cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a discuta despre modalitățile în care SUA și Europa pot conlucra în strânsă colaborare în privința provocărilor globale. "Ne vom asigura că democrațiile de piață, nu China sau oricine altcineva, vor scrie regulile secolului al XXI-lea în privința comerțului și tehnologiei. Și vom continua să urmărim obiectivul unei Europe întregi, libere și pașnice", a scris Biden.

"Aceasta este întrebarea definitorie a vremurilor noastre: Pot democrațiile să se unească pentru a oferi rezultate reale pentru popoarele noastre într-o lume aflată în schimbare rapidă? Vor putea alianțele și instituțiile democratice care au configurat atât de mult ultimul secol să-și dovedească competența la adresa amenințărilor și adversarilor contemporani? Cred că răspunsul este da. Iar în această săptămână în Europa avem ocazia să o dovedim", își încheie Biden articolul de opinie din The Washington Post. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău