Joe Biden discută duminică la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski

  • 01 Ianuarie 2022 09:59
Joe Biden discută duminică la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski

Joe Biden îi va telefona duminică președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, după ce, săptămâna aceasta, l-a avertizat pe omologul său rus, Vladimir Putin, împotriva oricărei tentative de invazie a acestei țări, a anunțat vineri Casa Albă, notează AFP.

Președintele (Biden) „va reafirma sprijinul american pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus un responsabil de la Casa Albă.

Joe Biden „va discuta despre desfășurarea militară rusă la frontierele Ucrainei și va analiza pregătirile pentru următoarele întâlniri diplomatice care vizează reducerea tensiunii în regiune”, a adăugat oficialul american.

Volodimir Zelenski s-a declarat, într-un mesaj pe Twitter, nerăbdător să discute cu președintele american „despre modalitățile de a coordona acțiunile noastre în interesul păcii în Ucraina și al securității în Europa”, notează DIGI24.

Summit SUA-Rusia la Geneva în ianuarie 2022 pe tema Ucrainei

Pe de altă parte, șeful diplomației de la Washington, Antony Blinken, a făcut cunoscut că i-a telefonat vineri secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Într-un tweet, secretarul de stat american a îndemnat Rusia „să participe cu seriozitate” la negocierile menite să reducă tensiunile din jurul Ucrainei.

Kievul și aliații săi occidentali acuză Moscova cã a mobilizat zeci de mii de militari la frontierele țării în așteptarea unei posibile invazii.

Statele Unite și Rusia urmeazã sã poarte discuții despre Ucraina în perioada 10-11 ianuarie la Geneva. Conduse de secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman și omologul său rus, Serghei Riabkov, acestea vor fi urmate, la 12 ianuarie, de o întâlnire Rusia-NATO, apoi la 13 ianuarie de o reuniune în cadrul OSCE.

Joe Biden l-a amenințat pe Vladimir Putin cu un rãspuns ferm la orice invazie rusă a Ucrainei, în cursul unei convorbiri telefonice avute joi, în care președintele rus a afirmat cã noi sancțiuni împotriva Moscovei ar fi "o eroare colosală”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău