Joe Biden atacă Rusia, China și Arabia Saudită după summitul G20

  • 01 Noiembrie 2021 12:12
Joe Biden atacă Rusia, China și Arabia Saudită după summitul G20

Președinrtele american Joe Biden se declară ”dezamăgit” de lpsa angajamentelor Chinei și Rusiei în lupta împotriva încălzirii globale la summitul G20, care s-a încheiat duminică, la Roma, cu ambiții modeste, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Rusia și China nu sunt prezente” atunci când este vorba despre ”a-și asuma angajamente în lupta împotriva modificărilor climatice”, a atacat Joe Biden într-o conferință de presă, la finalul sumitului, la care președinții chinez Xi Jinping și rus Vladimir Putin au participat prin videoconferință, scrie sursa citată

”Eu, personal, consider acest lucru dezamăgitor”, a declarat el, crticând, de asemenea, Arabia Saudită și apreciind că celelalte mari economii din cadrul G20 ”și-au asumat angajamente la toate niveluirile”.

Aceste angajamente au fost luate de către liderii G20 numai la timp pentru summitul ONU pe tema modificărilor climatice (COP26) - care a început duminică, la Glasgow -, printr-un comunicat consensual, însă obiectivele lor nu răspund urgenței climatice.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a anunțat că a plecat de la Roma cu ”speranțe dezamăgite”, iar premierul britanic Boris Johnson, care recunoaște unele progrese, a apreciat că ”nu este suficient”.

Declarația de la Roma merge ușor mai departe decât Acordul de la Paris din 2015 de luptă împotriva modificărilor climatice în privința obiectivului limitării încălzirii globale la +1,5°C față de perioada preindustrială, printr-un angajament de a nu mai subvenționa centrale pe cărbune în străinătate.

Însă nu se angajează la o dată clară a renunțării la cărbune sau la energiile fosile și nici a neutralității carbonului, G20 evocând în acest sens un orizont undeva la ”mijlocul secolului”.

China și Rusia, de exemplu, și-au dat ca termen 2060 pentru a atinge aceste obiective, iar Italia și Statele Unite, între alți, au pledat în favoarea lui 2050 sau mai devreme.

”În vederea rezolvării problemei încălzirii globale, nu este de ajuns să se reducă pur și simplu emisiile. Trebuie să crească absorbția gazelor cu efect de seră. Rusia, la fel ca alte țări, are posbilități colosale să facă acest lucru. Este vorba despre potențialul de absorbție al pădurilor, al terenurilor agricole, ale mărilor și mlaștinilor”, le-a spus Vladimir Putin omologilor săi online.

Xi Jinping a pledat, la rândul său, pentru ”principiul responsabilității comune, dar diferențiate” în lupta împotriva încălzirii globale.

”Am făcut progrese semnifiative și trebuie să facem și mai mult”, a recunoscut Joe Biden.

Însă ”va trebui să ne uităm să vedem ce nu face China, ce nu face Rusia și ce nu face Arabia Saudită”, a atacat președintele american.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău