Joe Biden anunță revenirea pe scena politică internațională a unei Americi "pregătite să conducă lumea"

  • 25 Noiembrie 2020 08:37
Joe Biden anunță revenirea pe scena politică internațională a unei Americi

Președintele ales Joe Biden a anunțat marți că America s-a "întors, gata să conducă lumea", cu ocazia prezentării viitoarei sale echipei de politică externă și securitate națională, informează AFP, potrivit Agerpres.

Purtând mască și păstrând distanța de siguranță, măsuri impuse de pandemia de COVID-19, pe o scenă mare în fieful său Wilmington, democratul în vârstă de 78 de ani a prezentat primele șase mari nume desemnate să îi fie alături după ce se va muta la Casa Albă, pe 20 ianuarie.

Discursul său a fost marcat de mesaje-cheie precum revenirea la multilateralism, opusul devizei "America Întâi" a administrației Donald Trump, precum și "determinarea" sa de a combate schimbările climatice.

"Aceasta este o echipă care reflectă faptul că America s-a întors, gata să conducă lumea și să nu se retragă din ea", a spus Joe Biden, alături de care s-a aflat viitoarea vice-președintă Kamala Harris.

Această primă rundă de numiri include mai multe personalități experimentate care au făcut parte din administrația Obama, precum Antony Blinken, viitorul secretar de stat.

"Nu putem rezolva singuri problemele lumii, trebuie să lucrăm cu alte țări", a declarat Blinken, adjunctul secretarului de stat american în administrația Obama, care a subliniat, în intervenția sa, necesitatea "cooperării" și a "parteneriatului" cu țările străine.

"Multilateralismul a revenit, diplomația a revenit", a subliniat, la rândul ei, viitoarea ambasadoare a SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Semnalând angajamentul de a aborda "criza climatică", viitorul președinte al SUA a creat o funcție de emisar special pentru John Kerry, fostul șef al diplomației americane, pentru ca acesta "să se mobilizeze pentru a face față" acestei "amenințări existențiale".

"Nu subestimez nici măcar o secundă dificultățile în îndeplinirea angajamentelor mele îndrăznețe" a spus președintele ales, care a promis că din prima zi a mandatului său va readuce SUA în Acordul de la Paris și se va angaja pentru atingerea neutralității emisiilor de dioxid de carbon până în 2050."Dar, în același timp, nimeni nu ar trebui să subestimeze o secundă hotărârea mea de a face acest lucru".

John Kerry, care a semnat el însuși, în numele SUA, acordul climatic negociat în 2015, a solicitat, la rândul său, comunității internaționale "mai multă ambiție", spunând că acest acord nu este "suficient de unul singur".

Joe Biden, care a afirmat că dorește să acorde un loc mai mare femeilor și minorităților în administrația sa, a desemnat primul hispanic în fruntea securității interne, pe Alejandro Mayorkas, și prima femeie în fruntea serviciile de informații, Avril Haines.

Jake Sullivan, numit consilier de securitate națională, este un apropiat al liderului democrat.

Joe Biden intenționează, de asemenea, potrivit unei surse din anturajul său, să numească la Trezorerie pe fosta președintă a Băncii Centrale, Janet Yellen, funcție ocupată până acum doar de bărbați.

Prin alegerea unor personalități calificate și obișnuite cu puterea, fără a produce surprize, Joe Biden semnalează revenirea la o politică mai tradițională decât cea a predecesorului său Donald Trump, novice în politică în momentul câștigării alegerilor cu promisiunea "de a o rupe cu establishment-ul".

După două săptămâni de negare fără precedent în istoria americană, președintele Trump a dat undă verde într-o postare pe Twitter, luni seara, procesului de tranziție la administrația Biden. Cu toate acestea, Trump nu și-a recunoscut înfrângerea la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Chiar înaintea tweet-ului președintelui, agenția guvernamentală responsabilă cu protocolul de tranziție, GSA, a trimis o scrisoare prin care îl informa pe Joe Biden despre începerea în cele din urmă a procesului, printr-o decizie "independentă". A se înțelege că această decizie nu a venit ca urmare a deciziei președintelui Trump, ci după certificarea rezultatelor în mai multe state-cheie și a valului de nereușite în instanță pentru echipa de campanie a lui Trump. După Michigan luni, Pennsylvania a certificat, la rândul său, marți, victoria lui Joe Biden.

Începerea procesului de tranziție înseamnă deblocarea fondurilor pentru ca echipa Biden să se poată organiza și deschide ușa către administrația Trump pentru coordonare pe subiecte fierbinți, cum ar fi viitoarea campanie de vaccinare anti-COVID-19. De asemenea, Joe Biden va avea de acum acces la informații clasificate.

Părând tot mai izolat în încercarea sa de a nega înfrângerea, Donald Trump a avut marți o intervenție foarte scurtă și mai puțin obișnuită. Fără a menționa alegerile, el a salutat noul record al Bursei de Valori din New York, Dow Jones, care a depășit pentru prima dată limita simbolică de 30.000 de puncte, precum și progresele înregistrate în vederea obținerii unui vaccin împotriva COVID-19. Un alt eveniment pe agenda sa este grațierea a doi curcani, obicei organizat în mod tradițional la Casa Albă înaintea sărbătoririi Zilei Recunoștinței.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău