Joe Biden anunță interzicerea aeronavelor rusești în spațiul aerian al SUA

  • 02 Martie 2022 07:51
Joe Biden anunță interzicerea aeronavelor rusești în spațiul aerian al SUA

În primul său discurs despre Starea Uniunii în Congresul SUA, președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite se vor alătura aliaților lor și vor interzice zborurilor rusești să folosească spațiul aerian american, după cum notează CNN.

„În această seară anunț că ne vom alătura aliaților noștri pentru a închide spațiul aerian american tuturor zborurilor rusești, izolând și mai mult Rusia și adăugând o presiune suplimentară asupra economiei lor”, a spus președintele Biden.

„Oficialii americani cred că vor exista în continuare modalități prin care americanii pot ieși din Rusia dacă zborurile rusești nu pot ajunge în SUA”, a precizat Biden, invocând opțiunile de tren în afara țării ca fiind o posibilitate.

SUA se alătură Canadei și Uniunii Europene pentru a-și închide spațiul aerian aeronavelor rusești. Înainte ca președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să anunțe că întreaga UE își va închide spațiul aerian pentru avioanele rusești, mai multe țări europene, inclusiv Germania, Franța și Italia, făcuseră deja acest lucru.

În cazul UE, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că sanțiunile vizează inclusiv avioanele oligarhilor. 

Moscova a răspuns prin închiderea spațiului aerian pentri zborurile comerciale și de tranzit din țările UE, măsura fiind folosită pentru avioanele care au legături sau sunt înregistrate cu Letonia, Lituania, Estonia, Slovenia, Bulgaria, Polonia, Cehia și România.

Producătorul american din domeniul aeronauticii Boeing a anunțat marți că își va suspenda serviciile operaționale pentru companiile aeriene ruse (piese de schimb, întreținere și suport tehnic), precum și „operațiunile majore" de la Moscova, notează Agerpres.

„În contextul în care conflictul continuă, echipele noastre se concentrează pe siguranța coechipierilor noștri din regiune", a subliniat într-un mesaj trimis agenției France Presse de Boeing care și-a închis temporar și biroul din Kiev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău