Joe Biden amenință Rusia cu „costuri economice suplimentare rapide și severe” în cazul anexării unor părți din Ucraina

  • 25 Septembrie 2022 08:28
Joe Biden amenință Rusia cu „costuri economice suplimentare rapide și severe” în cazul anexării unor părți din Ucraina

Președintele american Joe Biden, a avertizat vineri Rusia că vor exista costuri „rapide și severe” dacă Moscova se va folosi de referendumuri „false” pentru a anexa o parte mai mare din Ucraina, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Referendumurile Rusiei sunt un simulacru – un pretext fals pentru a încerca să anexeze cu forța părți din Ucraina, încălcând flagrant dreptul internațional”, a spus Biden într-o declarație. „Vom lucra cu aliații și partenerii noștri pentru a impune costuri economice suplimentare rapide și severe Rusiei.”

Votul privind anexarea de către Rusia a patru regiuni din Ucraina – Donețk și Lugansk, în est, și Herson și Zaporojie, în sud- a început vineri, crescând semnificativ tensiunea la șapte luni de la invazia din 24 februarie.

Organizarea referendumurilor privind anexarea de către Rusia a patru regiuni din Ucraina – Donețk și Lugansk, în est, și Herson și Zaporojie, în sud – a fost anunțată la începutul acestei săptămâni, după ce o contraofensivă ucraineană a cucerit cea mai mare parte a regiunii nord-estice Harkov – readucând sute de așezări sub controlul Kievului după luni de ocupație rusă. Desfășurarea votului a început vineri, 23 septembrie.

Între timp, forțele ucrainene au declarat că recuperează teritoriu de la separatiștii susținuți de Moscova chiar în teritoriile pe care Rusia vrea să le asimileze.

Integrarea celor patru regiuni în Rusia ar reprezenta o escaladare majoră a conflictului, deoarece Moscova ar considera orice mișcare militară în aceste regiuni drept un atac asupra propriului său teritoriu.

Referendumurile amintesc de cel organizat după ce Rusia a anexat Crimeea din Ucraina în 2014.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat aceste scrutinuri, vineri, calificându-le drept „crime împotriva dreptului internațional și a legislației Ucrainei”. „Lumea va reacționa în mod absolut corect la referendumurile false”, a afirmat acesta.

Tot ieri, statele din cadrul G7 au declarat că scrutinul nu va fi „niciodată” recunoscut și că nu are „niciun efect legal sau legitimitate”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău