Joe Biden a transmis un mesaj pentru Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali în ajunul summitului „București 9”: SUA se angajează să apere flancul estic al NATO

  • 10 Iunie 2022 15:15
Joe Biden a transmis un mesaj pentru Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali în ajunul summitului „București 9”: SUA se angajează să apere flancul estic al NATO

Președintele american Joe Biden a transmis vineri un mesaj de susținere pentru summitul formatului București 9, găzduit în capitala României de președintele român Klaus Iohannis, subliniind angajamentul SUA pentru apărarea flancului estic al NATO.

“Președintele Biden le urează aliaților noștri de la București Nouă (B9) un summit de succes astăzi și așteaptă cu nerăbdare să îi revadă la Summitul NATO de la Madrid. SUA se angajează să apere flancul estic al NATO, să consolideze securitatea energetică a regiunii și să lucreze împreună pentru a sprijini Ucraina”, a transmis Biden, prin intermediul Consiliului de Securitate Națională, scrie CaleaEuropeana.ro.

Anul trecut, tot înainte de summitul NATO, președintele Klaus Iohannis a găzduit summitul București 9, în format hibrid, reuniune la care a participat în premieră, prin videoconferință, președintele Statelor Unite, Joe Biden.

Președintele Klaus Iohannis găzduiește, vineri, Summitul Formatului București 9 (B9), care se va desfășura la Palatul Cotroceni, reuniune în cadrul căreia liderii țărilor de pe flancul estic al NATO vor discuta despre adoptarea Conceptului Strategic al Alianței la summitul de la Madrid din 29-30 iunie, iar șeful statului român va pune accentul pe consolidarea unitară a posturii de apărare a NATO de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Evenimentul este organizat la invitația președintelui României și a președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, ca inițiatori ai acestui format, și se va desfășura cu prezența la București a celorlalți șefi de state din Formatul București. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va participa prin videoconferință.

“Reuniunea la vârf a statelor din Formatul București 9 are o importanță deosebită, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei și a provocărilor comune și multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum și întreaga regiune euroatlantică”, a transmis Administrația Prezidențială

Formatul B9 și-a demonstrat în numeroase rânduri și continuă să își demonstreze valoarea adăugată pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, fiind o platformă deosebit de utilă de coordonare și consultare eficientă a Aliaților de pe Flancul Estic, precum și la nivel transatlantic.

Astfel, agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care va fi organizat la Madrid, în perioada 28 – 30 iunie 2022, și va aborda, în mod prioritar, consecințele generate de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei și răspunsul Alianței la acestea. Președintele Klaus Iohannis va pune accentul, în acest context, pe necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, într-o manieră echilibrată și unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

De asemenea, președintele României va evidenția faptul că cel mai important rezultat al Summitului de la Madrid este reprezentat de noul Concept Strategic, care va defini liniile directoare ale Alianței cel puțin pentru următorul deceniu, un document care trebuie să fie ambițios și ancorat în realitatea din prezent, care este marcată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, România vizează adoptarea unui Concept Strategic care să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca amenințare la adresa NATO și să consolideze Alianța pe toate palierele, pentru a face față tuturor provocărilor prezente și viitoare.

Continuarea sprijinului pentru creșterea rezilienței Ucrainei și a partenerilor din Vecinătatea Estică în fața amenințărilor și provocărilor cu care se confruntă aceștia, precum și politica NATO a „Ușilor Deschise”, inclusiv în ceea ce privește procesul de aderare al Finlandei și Suediei, vor fi, de asemenea, abordate în cadrul discuțiilor la nivel înalt.

Formatul București 9 (B9) este o inițiativă lansată de Președintele României, Klaus Iohannis, și de Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la București, în noiembrie 2015.

Precedentul summit B9 a avut loc pe 25 februarie la Varșovia, în format hibrid, în aceeași zi în care s-a desfășurat summitul prin videoconferință al Alianței Nord-Atlantice, la o zi după invazia militară a Federației Ruse în Ucraina, acțiune care a determinat apariția unei noi realități de securitate în Europa, inclusiv prin deciziile și acțiunile NATO de a întări postura sa de apărare și descurajare pe flancul estic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău