Joe Biden a declarat că Vladimir Putin este „un dictator mai izolat ca oricând de restul lumii''

  • 02 Martie 2022 08:20
Joe Biden a declarat că Vladimir Putin este „un dictator mai izolat ca oricând de restul lumii''

Președintele SUA, Joe Biden, l-a atacat marți dur pe liderul rus Vladimir Putin, numindu-l un „dictator'' care este acum izolat de lume mai mult ca oricând. Vladimir Putin „s-a înșelat'', „suntem pregătiți, suntem uniți'', a spus Biden în primul său discurs despre Starea Uniunii la Washington.

Președintele rus „a crezut că Occidentul și NATO nu vor răspunde''. Dar „Putin este acum mai izolat ca oricând de restul lumii'', deoarece „în lupta împotriva autocrației, democrațiile sunt pregătite'', a adăugat Biden, enumerând sancțiunile fără precedent care s-au abătut asupra Rusiei după invazia din Ucraina.

Totuși, „dacă dictatorii nu plătesc prețul pentru agresiunea lor, ei provoacă și mai mult haos'', a avertizat lideru de la Casa Albă, referindu-se la liderul de la Kremlin.

El i-a amenințat pe oligarhii ruși cu confiscarea „iahturilor, apartamentelor de lux și a avioanelor lor", un grup operativ al Departamentului de Justiție al SUA urmând să se axeze pe urmărirea penală a activităților criminale ale acestora

„În seara asta, le spun oligarhilor ruși și liderilor corupți care au înșelat miliarde de dolari din acest regim violent. Departamentul de Justiție al SUA formează un grup de lucru dedicat pentru a urmări crimele oligarhilor ruși. Ne alăturăm aliaților noștri europeni pentru a găsi și confisca iahturile dumneavoastră, apartamentele de lux și avioanele dumneavoastră private. Venim după câștigurile voastre frauduloase”.

Biden a promis că Putin va plăti un preț ridicat continuu pe termen lung. Într-adevăr, presiunea internațională asupra Rusiei este din ce în ce mai mare, transmite Agerpres.

Joe Biden a anunțat o interdicție pentru avioanele rusești din spațiul aerian al SUA, procedând asemenea Uniunii Europene și Canadei.

Iar cele 27 de state UE au dat undă verde excluderii anumitor bănci rusești" din sistemul de mesagerie Swift, un angrenaj cheie în finanțele internaționale, și interzicerii mass-media rusești de stat RT și Sputnik.

Ca urmare a sancțiunilor, va fi deschisă o procedură de faliment împotriva principalei filiale europene a celei mai mari bănci rusești, Sberbank, a anunțat autoritatea de reglementare bancară a UE.

Între timp, Curtea Internațională de Justiție, cel mai înalt organism judiciar al ONU, a anunțat audieri pe 7 și 8 martie, după ce guvernul ucrainean a acuzat Moscova că plănuiește un genocid. Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că Ucraina a comis un genocid" în regiunea Donbas din estul Ucrainei, fără a prezenta dovezi, și a declarat că invazia, numită operațiune specială" de către oficialii ruși, a fost, prin urmare, justificată pentru a pune capăt acestui genocid.

„Cel mai recent atac al lui Putin asupra Ucrainei a fost premeditat și neprovocat. El a respins eforturile repetate de diplomație. Credea că vestul și NATO nu vor răspunde. A crezut că ne poate dezbina aici, acasă, și în Europa. Dar Putin a greșit. Eram gata. Iată ce am făcut. Ne-am pregătit pe larg și cu atenție", a mai precizat Joe biden în discursul său despre Starea Uniunii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău