Joe Biden a ajuns la Bruxelles pentru un summit „esențial” al NATO
-
14 Iunie 2021 09:57
Președintele american Joe Biden a ajuns la Bruxelles pentru a participa la summitul NATO de luni, primul din mandatul său, cu două zile înainte de întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin. La reuniunea liderilor Alianței, considerată „un moment esențial”, participă și președintele României Klaus Iohannis, scrie Digi24.ro.
Liderii aliați urmează să decidă asupra liniilor prioritare pe care se va baza consolidarea rolului politic și militar al Alianței. Pe agenda summit-ului se află și decizia de declanșare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianței, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internațional de securitate față de momentul adoptării, în 2010, a celui actual.
„Regăsirea” dintre SUA și statele aliate
Summitul NATO de luni va marca o „regăsire” a SUA cu aliații săi, relație care a avut de suferit în perioada administrației Trump.
Descris drept un „moment esențial” de secretarul general NATO Jens Stoltenberg, summit-ul își propune să pună capăt celor patru ani tensionați din timpul mandatului lui Donald Trump, care a zdruncinat încrederea în alianța occidentală numind-o „învechită”, relatează Reuters.
Aliații vor să transmită un mesaj ferm Rusiei înainte de summit-ul Joe Biden-Vladimir Putin de la Geneva. De asemenea, vor lansa revizuirea conceptului strategic al NATO pentru a pregăti Alianța să facă față noilor amenințări în spațiu, în cyberspațiu și tacticilor Chinei de a influența organizația pentru a-i modifica practicile și obiectivele, potrivit Agerpres.
Duminică, Casa Albă a precizat că noul concept strategic va fi pregătit pentru adoptare la summitul NATO din 2022.
Totodată, participanții la summit vor adopta un cod de conduită care să pună capăt tensiunilor provocate de deciziile unilaterale ale SUA privind retragerea din Afganistan și intervențiile militare ale Turciei în Siria, Libia și Caucaz.
După sesiunea de lucru, președintele Joe Biden are, de asemenea, programată o discuție cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Poziția României
În cadrul summitului, Klaus Iohannis va reafirma importanța organizației pentru securitatea euroatlantică și ordinea internațională bazată pe norme.
Totodată, șeful statului „va pleda pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, evidențiind rolul activ al țării noastre de pilon de stabilitate și furnizor de securitate”, potrivit Administrației Prezidențiale.
Klaus Iohannis va susține întărirea pe mai departe a relației transatlantice, precum și decizia de elaborare a unui nou Concept Strategic și va reafirma angajamentul României de a contribui la efortul comun al NATO prin asigurarea, în continuare, a pragului minim de 2% din PIB pentru Apărare, mai precizează Administrația Prezidențială.
Președintele României va vorbi și despre importanța aprofundării cooperării NATO cu partenerii săi, cu precădere cei din Vecinătatea Estică.
Ce va conține declarația finală a summitului
Măsurile care se vor regăsi în Declarația Finală a reuniunii liderilor NATO, anunțate de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg:
- Consolidarea NATO ca forum unic și indispensabil pentru consultările transatlantice
- Sporirea angajamentului față de apărarea colectivă din perspectiva tuturor tipurilor de amenințări prin consolidarea capacităților și a investițiilor
- Elaborarea unor obiective de reziliență la nivelul întregii Alianțe pentru a face societățile mai puțin vulnerabile la atacuri
- Intensificarea inovării transatlantice prin crearea unui accelerator tehnologic transatlantic în domeniul apărării
- Întărirea parteneriatelor, îndeosebi cu Uniunea Europeană, dar și cu țările din Asia, pentru a apăra ordinea internațională bazată pe reguli
- Intensificarea sprijinului acordat partenerilor precum Irak, Iordania, Georgia și Ucraina în materie de formare și de consolidare a capacităților de apărare
- Abordarea consecințelor schimbărilor climatice asupra securității, prin reducerea emisiilor militare
- Elaborarea următorului Concept Strategic al NATO, care va fi pregătit pentru adoptare la summitul din 2022
- Consolidarea bugetului pentru finanțări comune la nivelul Alianței
Sursa: DIGI24