Joe Biden: „Statele Unite reafirmă sprijinul nostru neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei"

  • 25 Noiembrie 10:11
Joe Biden: „Statele Unite reafirmă sprijinul nostru neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

Președintele Joe Biden a comemorat miercuri marea foamete din Ucraina din anii 1930, în timpul regimului sovietic al lui Iosif Stalin, cunoscută sub numele de Holodomor. Liderul de la Casa Albă a reafirmat cu această ocazie sprijinul pentru Kiev în actuala confruntare cu Moscova.

Câteva milioane de ucraineni au pierit între 1932 și 1933 ca urmare a colectivizării forțate a recoltelor, care a fost decisă de Iosif Stalin și care i-a lăsat pe fermieri și pe cei care depindeau de ei fără resurse alimentare, scrie digi24.ro.

Evenimentul cunoscut sub denumirea Holodomor, moarte prin înfometare în limba ucraineană, este comemorat în fiecare an în luna noiembrie.

„Onorăm și aducem un omagiu solemn milioanelor de ucraineni nevinovați care au suferit și au pierit în timpul Holodomorului”, a declarat Joe Biden, potrivit unui comunicat citat de AFP, preluată de Agerpres.

„Bărbații, femeile și copiii care și-au pierdut viața în timpul acestei foamete au fost victimele politicilor brutale și ale actelor deliberate ale regimului lui Iosif Stalin”, a adăugat președintele SUA.

Biden: „Sprijin neclintit” pentru Ucraina

Referindu-se la tensiunile actuale dintre Rusia președintelui Vladimir Putin și regimul ucrainean susținut de Occident, Joe Biden dă asigurări că „Statele Unite reafirmă, de asemenea, angajamentul nostru astăzi față de poporul Ucrainei și sprijinul nostru neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Activitatea militară recentă a Rusiei la granițele Ucrainei i-a alarmat pe aliații occidentali ai Kievului, care sunt îngrijorați de faptul că Moscova plănuiește o invazie.

Kremlinul a respins în mod constant aceste acuzații, acuzând Occidentul că răspândește isterie și dezinformare.

Armata ucraineană este angajată într-un conflict latent cu separatiștii susținuți de Rusia în regiunile Donețk și Lugansk din estul țării.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sun
10
Mon
9
Tue
2
Wed
2
Thu
6

Curs oficial BNM 28 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8861 -0.0000
USD 17.7261 -0.0000
RON 4.0177 -0.0000
UAH 0.6559 -0.0000
RUB 0.2374 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău