Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc fără spectatori străini, a anunțat presa japoneză

  • 09 Martie 2021 17:09
Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc fără spectatori străini, a anunțat presa japoneză

Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc fără spectatori străini, din cauza temerilor legate de pandemia de Covid-19, a afirmat marți presa japoneză, citând responsabili sub acoperirea anonimatului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"S-a stabilit că o decizie referitoare la spectatorii veniți din străinătate va fi luată la sfârșitul lunii martie", a declarat Comitetul Internațional Olimpic (CIO) pentru AFP.

Potrivit agenției Kyodo, guvernul de la Tokyo ar fi decis că "nu este posibil" să le permită suporterilor care locuiesc în afara Japoniei să asiste la JO, din cauza "preocupărilor publicului japonez referitoare la coronavirus" și a "variantelor mai contagioase detectate în numeroase țări".

Potrivit ziarului Asahi Shimbun, CIO a cerut Japoniei să facă unele excepții pentru invitații străini legați de sponsorii competiției, iar guvernul examinează această solicitare.

Securitatea va fi "prioritatea absolută" a Jocurilor, au afirmat organizatorii. Evenimentul, care trebuia să se desfășoare anul trecut însă a fost amânat un an din cauza pandemiei, va avea loc între 23 iulie și 8 august.

Circa 900.000 de bilete ar fi fost deja vândute în afara Japoniei.

Organizatorii urmează să se pronunțe în mod oficial în această lună, după o reuniune între guvernul japonez, municipalitatea din Tokyo, organizatorii Jocurilor, CIO și Comitetul Internațional Paralimpic, potrivit presei japoneze.

Conform unui sondaj dat publicității luni, majoritatea japonezilor se opun prezenței publicului venit din străinătate la Jocurile de la Tokyo, din cauza pandemiei de coronavirus.

Sondajul, realizat de cotidianul Yomiuri, relevă că doar 18% dintre persoanele chestionate sunt de acord ca spectatorii străini să fie autorizați să intre în Japonia pentru JO, în timp ce 77% sunt împotrivă.

Comitetul de organizare Tokyo-2020 a anunțat săptămâna trecută că are în vedere adoptarea unei decizii în legătură cu prezența spectatorilor străini până la sfârșitul acestei luni, probabil înaintea debutului ștafetei naționale a flăcării olimpice, pe 25 martie.

Presa niponă a anunțat la începutul acestei săptămâni că startul ștafetei flăcării olimpice se va da fără spectatori.

Sondajul comandat de Yomiuri evidențiază, totodată, faptul că 45% dintre persoanele chestionate sunt în favoarea prezenței spectatorilor, în general, la Jocurile Olimpice, în timp de 48% se opun.

Președinta Tokyo-2020, Seiko Hashimoto, a declarat săptămâna trecută că organizatorii doresc să ia cea mai bună decizie posibilă în privința prezenței spectatorilor în tribune, subliniind că nu se dorește o derulare a Jocurilor cu porțile închise.

''Tokyo 2020 va fi primul eveniment global care se va desfășura în timpul pandemiei și credem că trebuie să servească drept mostră de triumf contra virusului'', a spus Hashimoto.

Sondajul dat publicității luni a fost realizat telefonic între 5 și 7 martie, iar 1.066 din cele 1.977 de persoane contactate au răspuns întrebărilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău