Jocurile Olimpice de la Tokyo ar putea avea loc cu porțile închise

  • 30 Aprilie 2021 13:40
Jocurile Olimpice de la Tokyo ar putea avea loc cu porțile închise

Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie - 8 august) ar putea avea loc cu porțile închise, a declarat vineri pentru AFP conducătoarea comitetului de organizare japonez, Seiko Hashimoto, cu mai puțin de trei luni înaintea startului evenimentului amânat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, transmite Agerpres.

Seiko Hashimoto, care a preluat președinția comitetului Tokyo-2020 în luna februarie, după demisia forțată a predecesorului său, din cauza unui scandal de sexism, a declarat că organizatorii vor face orice pentru ca Jocurile să nu fie anulate.

Doamna Hashimoto a avertizat că "ar putea exista o situație în care nu am putea autoriza prezența spectatorilor", adăugând că Jocurile vor fi un succes doar dacă organizatorii vor putea proteja în totalitate spectatorii și populația japoneză.

Confruntați cu incertitudinea legată de evoluția pandemiei de Covid-19, organizatorii au amânat până în iunie decizia privind prezența sau nu a spectatorilor locali.

Oficialii niponi hotărâseră deja, în luna martie, să interzisă prezența spectatorilor veniți din străinătate, o premieră în istoria competiției.

În Japonia, Tokyo și alt trei departamente au fost plasate începând de duminică în stare de urgență pentru a treia oară, din cauza creșterii cazurilor de infectare cu coronavirus, situație care impune ca evenimentele sportive să aibă loc cu porțile închise.

În timp ce sistemul sanitar japonez se află deja sub o presiune intensă, Tokyo-2020 a fost criticat pentru că a cerut colaborarea personalului medical japonez pentru olimpiadă, iar doamna Hashimoto a spus că absența spectatorilor ar putea ușura această presiune.

"Dacă evenimentul (olimpic) ar trebui modificat, ar fi în ceea ce privește spectatorii", a subliniat conducătoarea comitetului de organizare, menționând că "acesta este un domeniu în care am putea fi în măsură să reducem preocupările populației în privința sistemului spitalicesc".

În încercarea de a reduce scepticismul populației japoneze, în marea parte în favoarea unei noi amânări sau chiar a anulării competiției, Tokyo-2020 a publicat miercuri o versiune actualizată a manualelor (playbooks) cu măsuri stricte împotriva virusului, care vor fi distribuite sportivilor.

Cu toate acestea, carantina pentru participanții la JO 2020 nu va fi necesară, iar vaccinările nu vor fi obligatorii.Seiko Hashimoto a menționat că regulile vor continua să fie îmbunătățite, dar s-a declarat convinsă că Jocurile pot fi organizate într-un mod "sigur".

Comentând preocupările populației legate de Jocurile Olimpice, președinta comitetului de organizate și-a exprimat speranța că publicul va fi în cele din urmă "fericit" că evenimentul s-a putut desfășura. "Marele meu obiectiv este să pregătesc Jocurile astfel încât oamenii să vadă lucrurile astfel", a adăugat doamna Hashimoto.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău