Fermierii din R. Moldova | Creditele sunt în defavoarea fermierului. Fermierii dacă se avântă, agonisesc doar pentru credite

  • 30 Octombrie 2019 15:46
Fermierii din R. Moldova | Creditele sunt în defavoarea fermierului. Fermierii dacă se avântă, agonisesc doar pentru credite

Creditele scumpe și subvențiile mici împiedică dezvoltarea fermelor de bovine din Republica Moldova. În același timp, laptele produs în țară asigură doar 60 la sută din consumul intern, restul fiind importat.

În ultimii ani, proprietarii de ferme de bovine s-au orientat spre importul unor rase de vaci cu producție mai înaltă de lapte, afirmă președinta Asociației Fermierilor Producători de Lapte, Ana Pancrat:

Dacă o bovină din Republica Moldova dă la patru tone de lapte pe an, cea de import, dacă o hrănești bine, asiguri comoditatea, atunci ele dau până la 12 tone de lapte, a spus Ana Pancart.

Majoritatea celor care investesc în ferme de bovine sunt cetățeni moldoveni care au muncit peste hotare și au revenit în țară că să-și dezvolte o afacere. Aceștia întâmpină, însă, o serie de probleme. 

Creditele sunt în defavoarea fermierului. Fermierul lucrează un an întreg la agonisirea stocurilor, furajelor, paiele strânse de pe deal, lucerna care o cosește de patru – cinci ori. Se percep niște cheltuieli în timpul anului, dar banca când vine să-i calculeze stocul nu-l ia în calcul. Un alt moment este că sunt foarte scumpe. Sunt de la 14% la 30%.Fermierii dacă se avântă, agonisesc doar pentru credite. . Respectiv, nu rămân cu nimic. Dacă e să comparăm cu creditele preferențiale de peste hotare, colegii noștri primesc la 3%. Perioada de rambursare este de 20 – 30 de ani și nu 4-5 ani cum este în Moldova.

Președintele Asociației Fermierilor Producători de Lapte, Ana Pancrat, denunță  problema subvenționării sectorului zootehnic.

Pentru producătorul de peste hotare, în țările de export, România, Ucraina - materia primă este subvenționată. La noi, în Republica Moldova, subvenții per kilogram de lapte, per hectar prelucrat la furaje, pentru motorina folosită la fermă nu există. Deci, fermierul în ziua de astăzi supraviețuiește. Este o problemă foarte mare, a menționat Ana Pancart.

În Republica Moldova sunt 50 de ferme de bovine de prăsilă. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în nouă luni ale acestui an, producția de lapte a scăzut cu peste 9 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și a constituit 310 mii tone de lapte.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău