Jihadiștii închiși în Siria, în centrul unei reuniuni la Roma

  • 12 Februarie 2018 08:58
Jihadiștii închiși în Siria, în centrul unei reuniuni la Roma

Mai mulți miniștri ai apărării din coaliția internațională antijihadistă în Siria și Irak se reunesc marți la Roma pentru a discuta despre noua formă a acțiunii lor comune și în special despre soarta luptătorilor grupării Stat Islamic (SI) închiși în Siria, relatează AFP.

"Lupta nu s-a încheiat", a subliniat duminică secretarul american al Apărării, Jim Mattis, în avionul cu care a călătorit la Roma.

Chestiunea spinoasă a viitorului străinilor care s-au alăturat SI, cum ar fi cei doi jihadiști britanici prinși în ianuarie de Forțele Democratice Siriene (FDS), se va afla în centrul discuțiilor, a informat o responsabilă din cadrul Pentagonului, Kathy Wheelbarger.

Statele Unite, care întâmpină dificultăți în judecarea prizonierilor închiși de mai mulți ani la baza Guantanamo, în Cuba, nu doresc să să se ocupe de judecarea lui Alexanda Amon Kotey și a lui El Shafee Elsheikh care făceau parte din grup de patru militanți cunoscut sub numele "The Beatles", pentru accentul lor englezesc.

"Acționăm alături de membrii coaliției în chestiunea luptătorilor străini închiși și ne așteptăm ca acești deținuți să se întoarcă în țara lor de origine care se va ocupa de ei", a făcut cunoscut Kathy Wheelbarger, însărcinată cu Securitatea internațională în cadrul ministerului american al apărării, jurnaliștilor care îl însoțesc pe Jim Mattis în turneul său european.

Londra nu dorește însă ca acești doi prizonieri să revină în țară, ei fiind acuzați că sunt responsabili de încarcerarea și decapitarea a circa 20 de ostatici, în special occidentali, printre care jurnalistul american James Foley, decapitat în 2012.

Pe de altă parte, Statele Unite nu vor ca prizonierii să rămână în Siria unde situația nu este suficient de stabilă pentru a garanta că acești jihadiști nu vor pune din nou mâna pe arme și unde centrele de detenție ale FDS riscă să ajungă supraaglomerate.

Coaliția arabo-kurdă aliată a Statelor Unite ține în detenție mii de jihadiști făcuți prizonieri odată cu victoriile militare ale coaliției, printre care mai multe sute de străini capturați ori care s-au predat de la eliberarea orașului Raqqa.

Reuniunea de la Roma, la care participă miniștri ai apărării din 14 țări, se desfășoară după summitul șefilor diplomațiilor din țările coaliției, organizat luni în Kuweit.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău