Igor Munteanu: „Privatizarea AIR Moldova a fost un exercițiu ineficient, netransparent și ilegal”

  • 03 Septembrie 2019 15:25
Igor Munteanu: „Privatizarea AIR Moldova a fost un exercițiu ineficient, netransparent și ilegal”

Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice susține că este nevoie de un audit asupra contractului de privatizare a companiei AIR Moldova. Declarația a fost făcută de președintele comisiei de anchetă, Igor Munteanu, după audieri parlamentare, desfășurate astăzi. Potrivit deputatului, Ministerul Economiei și Infrastructurii ar urma să realizeze acest audit.

Conform contractului de privatizare, compania care a cumpărat AIR Moldova  e obligată timp de 3 ani să fie sub regim de monitorizare. Compania nu poate gaja și înstrăina bunuri din cadrul companiei fără acordul Guvernului R. Moldova. În condițiile actuale un audit este extrem de necesar”.

Igor Munteanu a declarat, de asemenea, că scopurile privatizării nu au fost atinse, iar modalitatea de privatizare a fost ilegală. El s-a referit la faptul că până la privatizare, compania avea datorii de 1,3 miliarde de lei, care între timp nu s-au diminuat. Președintele Comisiei de anchetă susține că fostele autorități nu au supravegheat ulterior procesul de privatizare a întreprinderii de stat AIR Moldova și noii proprietari nu au făcut progrese, astfel că și peste un an se aflau în aceeași incertitudine economică.  

 „Privatizarea AIR Moldova a fost un exercițiu ineficient, netransparent și ilegal”, a mai adăugat Igor Munteanu.

Comisia de anchetă a audiat mai mulți foști oficiali care susțin că Air Moldova era într-o situație precară, astfel încât privatizarea companiei ar fi fost cea mai bună soluție. Fostul director al Agenției Proprietății Publice, instituția care a organizat concursul de privatizare, Vladimir Baldovici:

Singurele posibilități erau să o privatizăm sub o formă sau alta. Exista parteneriatul public-privat, care era de lungă durată ca procedură, dar între timp se putea întâmpla ceva. Și trei: compania să găsească singură resurse, care erau epuizate atunci. Băncile, creditorii nu mai aveau încredere că AIR Moldova puteau restitui acele datorii”, a adăugat Vladimir Baldovici.

Președintele comisiei de anchetă, Igor Munteanu, a mai declarat că în 2018, autoritățile statului au decis privatizarea în condiții netransparente a companiei AIR Moldova, fapt care a ridicat multe semne de întrebare în societate. În momentul privatizării, compania se afla în prag de faliment, iar firma care a privatizat AIR Moldova trebuia să „dea un nou suflu companiei”, a subliniat Igor Munteanu.

La audieri nu s-a prezentat fostul prim-ministrul, Pavel Filip, și nici fostul ministru al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău