Jeturi de lavă de înălțimea unei clădiri cu 5 etaje, aruncate de vulcanul Kilauea

  • 01 Octombrie 2021 12:17
Jeturi de lavă de înălțimea unei clădiri cu 5 etaje, aruncate de vulcanul Kilauea

Jeturile de lavă produse de vulcanul Kilauea, situat pe Big Island, principala insulă din arhipelagul Hawaii, au atins înălțimea unei clădiri cu 5 etaje, a anunțat Institutul de Geofizică din Statele Unite (USGS). Primele fisuri au apărut în craterul vulcanului miercuri.

Vulcanul Kilauea, unul dintre cei mai activi din lume, a continuat să erupă joi, însă fluxurile sale de lavă rămân pentru moment limitate la craterul central și nu amenință zonele locuite, au anunțat autoritățile, scrie digi24.ro.

„Jeturile de lavă ating înălțimea unei clădiri cu cinci etaje”, a postat USGS pe Twitter, alături de imagini video.

Primele fisuri au apărut în craterul Halema'uma'u din caldeira vârfului Kilauea miercuri după-amiază. Ele au generat rapid „fântâni de lavă”, depășind uneori o temperatură de 1.100 grade Celsius, a precizat USGS.

Erupțiile care au zguduit în mod regulat Kilauea încă din anii '50 au făcut din acesta o atracție pentru turiști. Oficialii Parcului Vulcanic Național din Hawaii, unde se află acesta, au început să-și mobilizeze personalul pentru a face față afluxului așteptat de vizitatori.

Erupția vulcanului Kilauea nu prezintă un pericol imediat, însă observatorul vulcanologic al USGS la fața locului „continuă să monitorizeze îndeaproape situația”, deoarece „începutul erupției este dinamic și incert”, a precizat institutul.

În 2018, o erupție a Kilauea a distrus câteva sute de case. Circa 20 de persoane care se aflau într-o excursie cu barca pentru a observa curgerea magmei în ocean au fost rănite, inclusiv una grav, de un jet de lavă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău