Jerusalem Post: Rusia a oferit Ucrainei în negocieri o „propunere finală”, iar decizia este acum la președintele Zelenski

  • 09 Martie 2022 14:30
Jerusalem Post: Rusia a oferit Ucrainei în negocieri o „propunere finală”, iar decizia este acum la președintele Zelenski

Rusia a oferit Ucrainei în negocieri o versiune „finală” a propunerii sale de a pune capăt crizei, iar președintele ucrainean Volomir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze, potrivit unor surse aflate la curent cu detalii de la întâlnirea din urmă cu trei zile, de la Moscova, dintre premierul israelian Naftali Bennett și președintele rus Vladimir Putin, relatează miercuri cotidianul Jerusalem Post din Israel, citat de DIGI24.

Propunerea a fost considerată „dificilă", dar nu „imposibilă", au precizat sursele, adăugând că ea este mai proastă decât ce ar fi obținut președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de invazia rusă, dar că „decalajele dintre cele două părți nu sunt mari".

Putin le-a cerut forțelor sale militare să se oprească - și a fost dat ordinul de aplicare a armistițiului -, în așteptarea deciziei lui Zelenski, au mai spus sursele, conform Agerpres.

Dacă președintele ucrainean respinge propunerea, atunci este posibil să se întâmple ce a avertizat președintele francez Emmanuel Macron, și anume că „răul abia de acum urmează".

Într-un astfel de scenariu, Putin va ordona armatei sale să meargă până la capăt și să schimbe fața Ucrainei, potrivit publicației israeliene.

Zelenski este prins la mijloc, au spus sursele citat de Jerusalem Post. „Pe de o parte, se bucură de o popularitate imensă și a devenit un fel de Che Guevara. Pe de altă parte, el știe cum a sfârșit revoluționarul și șeful de gherilă argentinian”, scrie cotidianul israelian.

Zelenski poate întări independența Ucrainei, însă va trebui să plătească un preț ridicat, potrivit surselor.

Conform unor presupoziții a jurnaliștilor israelieni, el va fi forțat să renunțe la contestata regiune Donbas, să îi recunoască oficial pe disidenții pro-ruși din Ucraina, să promită că Ucraina nu va adera la NATO, să reducă armata și să declare neutralitatea țării. 

Dacă va refuza propunerea, urmarea ar putea fi teribilă: „mii sau chiar zeci de mii de ucraineni vor muri și există un mare risc ca țara să își piardă complet independența”, mai scrie Jerusalem Post.

Potrivit surselor aflate la curent cu discuțiile, vizita lui Bennett la Moscova nu a avut ca scop să medieze între cele două părți aflate în conflict și nu a fost lansată oficial nicio propunere de arbitraj. Bennett a urmărit prin această vizită mai degrabă să vadă care este poziția lui Putin, ce gândește și care sunt liniile sale roșii, pentru ca apoi toate acestea să fie transmise și Occidentului.

Potrivit surselor citate de cotidianul israelian, adevăratele negocieri se poartă direct între Rusia și Ucraina și sunt mult mai serioase decât ce afirmă Occidentul. Kievul nu a transmis și Occidentului ce se întâmplă în negocieri, pentru că nu vrea să atenueze impresia de la nivel mondial că este vorba de o situație gravă.

În realitate, totuși, ucrainenii știu foarte bine care sunt cerințele lui Putin și că vor fi nevoiți să ia o decizie dramatică în următoarele zile, mai scrie Jerusalem Post.

Nimeni nu îi presează pe ucraineni, iar decizia îi aparține lui Zelenski, au spus sursele.

Un lucru este totuși sigur, și anume că Putin este hotărât, iar complicațiile tot mai mari apărute de la începutul invaziei nu îl vor descuraja. Dimpotrivă, nu poate da înapoi, așa că pe măsură ce războiul se va complica și mai tare și numărul victimelor va crește, va fi tot mai presat să arate reușite reale, este una din concluziile Jerusalem Post.

Impresia este că, în ciuda faptului că predicțiile unei victorii rapide asupra armatei ucrainene s-au dovedit false, Putin este mai hotărât ca oricând, mai scrie publicația israeliană.

Zelenski spune că este dispus să discute cu Rusia despre Donbas

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, marți, într-un interviu acordat ABC News, despre situația din Ucraina și despre un eventual dialog cu Rusia în legătură cu solicitarea Moscovei de a recunoaște independența regiunilor separatiste din Donbas. Zelenski spune, de asemenea, că NATO „nu este pregătită” să accepte Ucraina „pentru că alianței îi este frică de chestiuni controversate”.

Președintele Ucrainei a declarat că este dispus să discute cu Rusia despre solicitările făcute de Moscova, însă „este nevoie ca președintele Putin să înceapă să discute, să înceapă dialogul, în loc să trăiască într-o bulă de informații fără oxigen”.

Acesta vorbește despre un posibil compromis în legătură cu independența regiunilor separtiste Donețk și Lugansk, însă a precizat că „această chestiune este mai complicată decât simpla recunoaștere”.

„Vorbim de garanții de securitate. Detaliile privind teritoriile ocupate și republicile nerecunoscute de nimeni în afară de Rusia, aceste pseudo-republici, le putem discuta și găsi compromisul. Ce este important pentru mine este cum vor trăi oamenii din aceste teritorii, mai ales cei care vor să fie parte a Ucrainei. Deci, lucrurile sunt mai complicate decât doar recunoașterea lor. Acesta a fost un ultimatum (n.red. solicitările Moscovei) și noi un vrem ultimatumuri”, a mai spus președintele ucrainean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Wed
22
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău