Jens Stoltenberg: Viitorul Ucrainei este în NATO, dar trebuie să ne asigurăm că ea va rezista ca stat suveran și independent

  • 05 Aprilie 2023 19:23
Jens Stoltenberg: Viitorul Ucrainei este în NATO, dar trebuie să ne asigurăm că ea va rezista ca stat suveran și independent

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că orice viitoare aderare a Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică va avea la bază independența și democrația țării, ambele puse în pericol de invazia rusă.

"Viitorul Ucrainei este în familia euroatlantică", a declarat secretarul general al NATO la finalul unei reuniuni a miniștrilor de externe din țările aliate.

Întrebat ce înseamnă acest lucru în mod concret, el a răspuns că "poziția NATO este că Ucraina va deveni membră a Alianței", dar că trebuie îndeplinite două condiții.

"În primul rând, trebuie să ne asigurăm că Ucraina va rezista ca stat suveran și independent. Acest lucru e amenințat acum de invazia rusă. Primul pas, condiția primară, este să furnizăm sprijin Ucrainei pentru ca Putin să nu câștige războiul", a afirmat Stoltenberg.

În al doilea rând, a afirmat el, "când se termină războiul, trebuie să ne asigurăm că avem cel mai ridicat nivel de interoperabilitate" între forțele armate din Ucraina și cele aliate.

În acest sens, la Comisia NATO-Ucraina s-a discutat despre începerea unui program strategic multianual de asistență pentru Ucraina, care este ceva diferit de sprijinul actual pentru Ucraina, al aliaților și al NATO, care răspunde unor nevoi imediate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău