Jens Stoltenberg: Summitul NATO care va avea loc în luna iunie va reseta disuasiunea și apărarea teritoriilor aliate

  • 30 Mai 2022 18:14
Jens Stoltenberg: Summitul NATO care va avea loc în luna iunie va reseta disuasiunea și apărarea teritoriilor aliate

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că summitul Alianței ce va avea loc luna viitoare la Madrid va fi unul ''istoric'', întrucât va marca drumul organizației pentru următorul deceniu și va avea rolul de a ''reseta disuasiunea și apărarea'' teritoriilor aliate într-o lume cu ''tot mai multe pericole'' și noi provocări, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Stoltenberg a făcut această declarație la aniversarea a 40 de ani de la aderarea Spaniei la NATO, într-un discurs în care a elogiat rolul ''cheie'' al acestei acestei țări în virtutea poziției sale geografice ca ''frontieră între continente și pod între culturi''.

Alianța va avea pe 29 și 30 iunie la Madrid un summit la fel de relevant cum a fost cel desfășurat tot acolo în 1997, când au fost primite în NATO Republica Cehă, Polonia și Ungaria. Atunci, a amintit Stoltenberg, NATO a început o nouă eră de speranță și aspirații, cu o politică a ''ușilor deschise'' desfășurată concomitent cu extinderea UE.

Acel context de ''deschidere proaspătă a libertății'' diferă, mai spune Stoltenberg, de actuala ''explozie rece'' generată de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, un scenariu în care ''regimurile autoritare caută să submineze ordinea internațională bazată pe reguli'', în care politicile ''coercitive'' ale Chinei ''contestă interesele noastre'' și de asemenea, împreună cu Rusia, ''contestă dreptul fiecărei țări de a-și alege drumul''.

În plus față de aceste riscuri Stoltenberg a enunțat și altele, precum terorismul, atacurile cibernetice tot mai sofisticate sau consecințele schimbărilor climatice asupra securității. Prin urmare, el s-a arătat convins că summitul NATO de la Madrid va fi unul istoric, întrucât va marca drumul Alianței pentru un deceniu și va reseta disuasiunea și apărarea.

La rândul său, Pedro Sanchez, premierul țării gazdă a summitului, a declarat că nu mai poate fi întârziată creșterea cheltuielilor militare ale Spaniei. ''Le voi transmite spaniolilor că trebuie să facem acest efort, pentru că va fi mult mai mare costul de a rămâne cu brațele încrucișate în timp ce este amenințat ceea ce este cel mai elementar, cel mai fundamental în societatea noastră, precum libertatea și modelul nostru de conviețuire pașnică și democratică'', a indicat premierul spaniol, fără a da detalii concrete.

Spania are anul acesta un buget al apărării de 1,03 din PIB și și-a stabilit ca obiectiv să-l dubleze în 2024, pentru a atinge pragul de 2% din PIB cerut în cadrul NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău